Baudiš staví sanatorium. J&T kupuje část Rohanu. Trezor vyvinul novou kryptopeněženku

Zdroj: Grafika e15

Spoluzakladatel softwarové společnosti Avast Pavel Baudiš staví odvykací léčebnu na Kolínsku. J&T Real Estate kupuje část Rohanu a chce na místě stavět kanceláře a byty za 15 miliard. Česká firma SatoshiLabs vyvinula novou kryptopeněženku. 

Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Zakladatel Avastu Baudiš staví sanatorium pro závislé. Investuje do něj stovky milionů  

Zdravotnické zařízení, jež dosud unikalo pozornosti médií, vyjde na nižší stovky milionů korun. Léčebna vzniká v Doubravčicích na Kolínsku a její provoz bude zastřešovat společnost Novus Via. V ní kromě Baudiše působí také investor do nemovitostí Ivan Bubeníček a adiktolog Petr Popov, který bude mít na starosti provoz sanatoria. „Hlavním finančním investorem je Baudiš, který pokryl zhruba čtyři pětiny investičních nákladů. Byznysplán počítá s tím, že si léčebna na sebe vydělá. Návratnost projektu je zhruba patnáct let,“ přibližuje projekt Bubeníček.

Český Trezor se připravil na prudký růst ceny bitcoinu. Má novou, levnější kryptopeněženku

Zájem o bitcoin padnul na několikaletá minima, jedna z nejvýznamnějších firem v oboru ale očekává brzký obrat a příliv nových držitelů kryptoměn. Pražská SatoshiLabs chce kryptonováčkům prodávat novou verzi své digitální peněženky Trezor. Jak název zařízení napovídá, přirovnat jej lze k trezoru na bitcoiny, k němuž nemá přístup nikdo jiný než držitel speciálního kódu. Nové verze Trezoru začnou v SatoshiLabs rozesílat v polovině listopadu.

Česká skupina ECO-Investment expanduje v Bosně. Postaví tam papírnu za miliardy

Tuzemská skupina ECO-Investment slovenského miliardáře Milana Fiľa získala vládní podporu pro svůj záměr vybudovat v Bosně a Hercegovině novou papírenskou výrobní halu za více než 100 milionů eur, v přepočtu přes 2,5 miliardy korun. Minulý týden podepsala memorandum o investici s vládou srbské části Bosny a Hercegoviny, která jí pro projekt zajistí hmotnou i nehmotnou státní pomoc. Celá investice je rozdělena do tří fází a ECO-Investment ji plánuje dokončit do pěti let.     

Velcí hráči si porcují Prahu. J&T kupuje část Rohanu, postaví tam tisíc bytů a kanceláře  

Jedno z největších rozvojových území Prahy Rohanský ostrov bylo léta spojené výhradně se jménem miliardáře Luďka Sekyry. Za ním sice stáli další investoři, o jeho developerské skupině se však mluvilo jako o té, která na místě za desítky miliard postaví novou čtvrť. To se nyní mění. Část území výhradně pro sebe získala developerská společnost J&T Real Estate. Ta na místě za 15 miliard postaví tisíc bytů, kanceláře a obchody.      

Na černých listinách západních penzijních fondů a bank jsou tisíce firem. Mezi nimi i české  

Velcí investoři, jako jsou například penzijní fondy, se ve svých portfoliích nejčastěji vyhýbají cenným papírům firem, jejichž podnikání nějakým způsobem negativně dopadá na životní prostředí a způsobuje klimatické změny. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovaly evropské neziskové organizace. V nemilosti finančních institucí jsou pak také společnosti, které vyrábějí zbraně, cigarety či porušují lidská práva. V databázi, která zahrnuje přes čtyři tisíce firem, figurují i české podnikatelské skupiny.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího stavebního spoření