Čína je posedlá zlatem, prodej poprvé překonal tisíc tun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Poptávka Číňanu po zlatě se loni vyšplhala na rekord. Kupující využívají nízkých cen a nakupují jak šperky, tak investiční zlato. Země se zároveň stala největším producentem drahého kovu.

Čínští zákazníci loni nakoupili přes 1176 tun zlata, uvedla Čínská asociace pro zlato. Poptávka tak meziročně stoupla o 41 procent, dodala státem ovládaná organizace. Přes hranici tisíce tun se spotřeba přehoupla vůbec poprvé.

Zákazníci tak využívají propadu ceny drahého kovu během minulého roku o 28 procent. Ten se loni ocitl až na 1206 dolarech za troyskou unci, nejnižší ceně od září 2010.

Tradičně největší část zlata skončila na pultech klenotnictví. Zlatníci prodali šperky o váze 716,5 tuny, meziročně o 43 procent více. Ještě větší navýšení poptávky, o 57 procent, zažily zlaté pruty, obvykle sloužící jako investiční produkt.

Ani čínská poptávka, tvořící podle asociace čtvrtinu celosvětového zájmu, ale nestačí k opětovnému nastartování růstu globálních cen drahého kovu. Investoři se jej totiž zbavují kvůli obavám, že americká centrální banka zastaví svůj program podpory ekonomiky. Čínští zájemci, nakupující obvykle s omezeným rozpočtem, na vyvolání dlouhodobého růstu cen nestačí.

Cena zlata v posledních pěti letechCena zlata v posledních pěti letechCena zlata v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Rekord loni pokořili i čínští těžaři zlata, kteří tak po sedmé v řadě obhájili pozici největšího producenta na světě. Těžba stoupla o 6,2 procenta na 428 tun.

Světová rada pro zlato zveřejní data o prodejích data za rok 2013 tento týden. Předpokládá se, že Čína v poptávce překoná Indii, kde se předloni prodalo 864 tun zlata, nejvíce na světě. Kvůli dani na dovoz zlata, kterou loni zavedla indická vláda, zřejmě poptávka v zemi klesla.