ČNB si zaslouží pochvalu a kryptoměn se nebojíme, říkají zástupci online směnáren

Ředitel EasyChange Matěj Novák (vlevo) a  hlavní analytik RoklenFx Jan Berka

Ředitel EasyChange Matěj Novák (vlevo) a hlavní analytik RoklenFx Jan Berka Zdroj: RoklenFx, EasyChange

„Politiku ČNB hodnotím jako velmi proaktivní a stále ještě konzervativní, což je z pohledu důvěryhodnosti a transparentnosti dobře. V těchto turbulentních časech je právě potřeba jistoty to nejdůležitější,“ říká ředitel EasyChange Matěj Novák. 
„Dokud nebudou stablecoiny považovány za doložitelné aktivum pro firemní transakce, zůstanou předmětem primárně pro drobné investory ve sféře kryptoměn,“ říká obchodní ředitel RoklenFx Petr Kubíček.
„Směnárníci už z podstaty věci musejí být tak trochu šmelináři. Vždy jde o to levně nakoupit a draze prodat. Bohužel však známe případy, kdy člověk za euro dostane třeba i jen dvcet  korun. Naštěstí proti tomu již regulátor trhu aktivně bojuje,“ říká ředitel EasyChange Matěj Novák. 
„Největší výzvou je jednoznačně automatizace procesů AML (metod vzdálené identifikace – pozn. red.). V tom nám hodně pomohlo zavedení bankovní identity, kdy zákazníci už nemusejí zadávat a posílat všechny své doklady, ale můžeme jednoduše využít klientské informace od bank,“ říká ředitel EasyChange Matěj Novák. 
5
Fotogalerie

Devizový trh prochází digitalizací a připravuje se na turbulentní časy vysoké inflace. Musí se navíc vypořádat s kryptoměnami a s konsolidací fintechového odvětví. V dvojrozhovoru o budoucnosti české koruny, politice ČNB a o podvodných směnárnách v centru Prahy promluvili zástupci dvou konkurenčních online směnáren. Za společnost EasyChange přijal pozvání ředitel Matěj Novák a za RoklenFx hlavní analytik Jan Berka spolu s obchodním ředitelem Petrem Kubíčkem.

Jak hodnotíte letošní rok z pohledu devizových trhů? 

EasyChange: Česká republika bohužel patří z pohledu trhů a investorů do rozvíjejících se ekonomik. Jakékoli globální problémy se tudíž ihned odrazí v hodnotě naší měny. Aktuálně už můžeme pozorovat oslabování koruny i přes výrazné zvýšení sazeb ČNB. Tento vývoj způsobí další tlak na růst už tak velké inflace.

RoklenFx: Letošní i loňský rok podtrhl klíčovou roli dolaru jako hlavní rezervní měny a bezpečného přístavu. Jeho posilování pozitivně korelovalo se zhoršením pandemické situace a negativně s vývojem rizikových měn, které v těchto dobách oslabovaly. Aktuálně dolar profituje jednak z výhledu americké úrokové normalizace, jednak z horší pandemické situace v Evropě. Dolarově pozitivní nálada podle nás vydrží i na začátku roku 2022.

Jaké novinky jsou na devizových trzích, budeme směňovat peníze už jen online?

EasyChange: Největší výzvou je jednoznačně automatizace procesů AML (metod vzdálené identifikace – pozn. red.). V tom nám hodně pomohlo zavedení bankovní identity, kdy už zákazníci nemusejí zadávat a posílat všechny doklady, ale můžeme jednoduše využít klientské informace od bank.

Budoucnost těžko odhadovat. Na jedné straně máme statistiku Karetní asociace, která říká, že v době pandemie stouply obraty v online platbách na nejvyšší hodnoty v historii. Na druhé straně je z trhu patrné, že se podstatná část hotovosti přesunula do šedé zóny ekonomiky, a tudíž je nemožné zjistit, o jak velký objem se jedná. Řekl bych, že díky pandemii a zrušení EET se hotovosti daří nejlépe za posledních deset let.

RoklenFx: Vývoj za poslední dva roky je potvrzením trendu hromadného přechodu do onlinu. Nárůst zájmu o naše služby je konstantní i bez vlivu pandemické situace a různých omezení. Online směny se nyní stávají naprostou nutností pro všechny finanční instituce, které to se setrváním na trhu myslí vážně.

Co znamenají pro devizové trhy stablecoiny, kryptoměny mimikující chování měn s nuceným oběhem?

EasyChange: Na trhu je spousta stablecoinů jako například USDT (kryptoměna Tether se váže k dolaru, její rolí je usnadnění převodu mezi klasickými a digitálními měnami – pozn. red.), který není ničím zajištěn a jen budí důvěru, že je navázán na americký dolar. Pokud by tvůrce tento stablecoin vypnul nebo by kryptoměnu přestaly akceptovat burzy, prostě o něj přijdete. Rozhodně bych tedy nedoporučoval v těchto typech stablecoinů nechávat dlouhodobé úložky.

RoklenFx: Dokud nebudou stablecoiny považovány za doložitelné aktivum pro firemní transakce, zůstanou předmětem primárně pro drobné investory ve sféře kryptoměn. Netvrdíme ale, že se situace nemůže časem změnit.

Kam se posouvá vaše odvětví online směny měn jako celek?

EasyChange: Určitě vše bude stále automatičtější. Toho, kdo dnes potřebuje spoustu lidské síly na základní obsluhu, doženou stále se zvyšující personální náklady nebo nedostatek odborně vzdělaných lidí, kteří jsou na trhu práce téměř nedostupní.

V poslední době se navíc konsoliduje celé fintechové odvětví, kdy velcí hráči skupují malé. Raiffeisenbank například koupila společnost Akcenta, Komerční banka vstoupila do společnosti Roger. Na trhu není místo pro malé hráče, protože vstupní náklady do odvětví jsou velmi vysoké.

RoklenFx: Rozvoj půjde směrem nových online služeb doposud dostupných pouze pro velké korporace. Jednoduchost onlinu je trend, který se ponese trhem.

Má Česko z pohledu směny měn nějaká specifika?

EasyChange: Hojně se u nás využívá hotovost, a tudíž v čase dovolených můžeme u směnáren vidět dlouhé fronty. To se ve světě už moc neděje. 

Další specifikum je, že online automatizované prostředí využívají v Česku zejména mladí lidé. U starších klientů přetrvává přežitek, že zavolat a sjednat si kurz je výhodnější. Neuvědomují si, že existuje mnoho technik, které může obchodník při telefonátu využít, aby ovlivnil klientovi kurz. To se v automatizovaném prostředí neděje, kurz je nastaven transparentně.

RoklenFx: Specifikem je právě česká koruna a přes osmdesát procent transakcí, které se u nás odehrají jen na měnovém páru s eurem. To je faktor, který nás odlišuje zejména od západních trhů a zároveň nastoluje otázku, jak dlouho koruna ještě vydrží.

Očima guvernéra: Kdy skončí inflace?

Video placeholde
Očima guvernéra: Kdy skončí inflace? • Videohub

Z našeho pohledu nebankovní finanční instituce je celkem nepříjemným specifikem českého trhu poměrně velká averze některých velkých českých bank, i když vlastně české už ani moc nejsou, spolupracovat se subjekty našeho typu.

Narážíte někdy na předsudek, že směnárníci jsou šmelináři? Podvodnými směnárnami se to v centru Prahy jenom hemží, může to online směna měn změnit?

EasyChange: Směnárníci už z podstaty věci musejí být tak trochu šmelináři. Vždy jde o to levně nakoupit a draze prodat. Bohužel však známe případy, kdy člověk za euro dostane třeba i jen dvacet korun. Naštěstí proti tomu již regulátor trhu aktivně bojuje. Zároveň online prostředí postupně vytlačuje podvodné směnárníky z trhu, protože zahraniční turisté platí více bezhotovostně.

RoklenFx: Bez odpovědi.

Má takzvaný zlatý standard nebo podobné krytí šanci se v nějaké podobě vrátit?

EasyChange: Podle mě nemá. Je potřeba si uvědomit, že celá ekonomika je založena na dluhu a vlastně je nutností, aby byla rozumná inflace, která hlavně znehodnocuje dluhy. Tudíž neustále emitování peněz do oběhu bude pokračovat.

RoklenFx: Zlatý standard je mrtvý. Současná měnová politika potřebuje maximální flexibilitu, což potvrdila samotná pandemie a její dopady. Světové centrální banky patřily mezi první instituce, které na covid reagovaly. Jejich reakce byla přitom historicky unikátní, což podle nás odpovídalo vážnosti ekonomické situace. 

Jak vnímáte měnovou politiku ČNB?

EasyChange: Hodnotím ji jako velmi proaktivní a stále ještě konzervativní, což je z pohledu důvěryhodnosti a transparentnosti dobře. V těchto turbulentních časech je právě potřeba jistoty to nejdůležitější. 

Vysoká inflace tu bude ještě v řádu měsíců, do toho banky začínají úročit vklady, což jen zvýší jejich přetékající likviditu. Při neschopnosti bank půjčovat peníze kamkoli jinam než do hypotečních úvěrů očekávám, že velmi brzy uvidíme znatelný pokles ekonomiky. 

Pak bude ČNB zahnaná do kouta, protože tu budeme mít vysokou inflaci, vysoké sazby a nulový růst ekonomiky. Je to pro bankovní radu ČNB obrovská výzva a jen doufám, že neskončíme podobně jako v roce 1953 (Československá měnová reforma – pozn. red.).

RoklenFx: Měnovou politiku ČNB hodnotíme kladně. Bankovní rada správně identifikovala působící proinflační tlaky na nabídkové, ale především poptávkové straně a začala jednat dostatečně s předstihem. 

Fakt, že letos úrokové sazby rostly o více než dva procentní body ve velmi krátkém čase, svědčí o tom, že u nás funguje vzorový trade-off měnové politiky. Centrální banka vyhodnotila náklady ekonomického zpomalení vinou vyšších sazeb jako nižší, než pokud by sazby zvýšila méně nebo vůbec, avšak později by musela zasahovat mnohem agresivněji kvůli ještě horší inflační situaci. Udržela se takzvaně před křivkou. Naprosto učebnicově vše komunikovala, za což si od nás zaslouží maximální pochvalu.