Hardwario prošlo vlastnickou rošádou. Kurz akcií se výrazně propadl

Spoluzakladatelé firmy Hardwario Alan Fabik (vlevo) a Pavel Hübner

Spoluzakladatelé firmy Hardwario Alan Fabik (vlevo) a Pavel Hübner Zdroj: Hardwario

Pouhých šest měsíců po vstupu na pražskou burzu došlo v IT společnosti Hardwario k významným akcionářským přesunům. Většinovým akcionářem se díky koupi podílů ostatních spoluzakladatelů stal Pavel Hübner. Nákup se uskutečnil výrazně pod cenou na burze. Kurz na trhu Start, kde se s cennými papíry obchoduje, v reakci na to výrazně oslabuje.

„Cíle společnosti Hardwario stanovené v rámci našeho vstupu na burzu zůstávají beze změny. Chceme nadále upevňovat svou pozici inovačního lídra v oblasti internetu věcí a pracovat na řešeních s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl Hübner, který se zároveň stal novým ředitelem firmy namísto Alana Fabika.

S cennými papíry Hardwaria, které podniká v oblasti průmyslového internetu věcí (Internet of Things či jen IoT), se na burze začalo obchodovat teprve loni na konci října. V primární veřejné nabídce firma prodala investorům 2,87 milionu nových akcií po 17 korunách. Na prodej bylo tehdy celkem 20 procent firmy.

V závěru minulého týdne byl kurz 16,4 koruny, zpráva o prodeji podílů jej však poslala v pondělí výrazně dolů, a to téměř o 30 procent na necelých 12 korun. Za cenovým pohybem však byl velmi malý objem obchodů - investoři nakoupili a prodali v pondělí jen 8 tisíc kusů akcií v hodnotě pouhých 94,4 tisíc korun.

Hübner koupil v rámci transakce celkem 4,488 milionu akcií po 6,70 koruny za kus, tedy výrazně pod tržním kurzem. Významně nižší cena je podle informací E15 výsledkem dohody akcionářů a toho, že se v rámci privátní transakce prodávaly větší balíky akcií.

I tak je však rozdíl mezi cenami obrovský. „Nechápu dané exity zakladatelů za zlomek IPO ceny, když byly investorům prezentovány dlouhodobé vize a růst,“ okomentoval obchod finančník František Bostl. Jeho firma Starteepo se mimo jiné podílela na uvedení firem Bezvavlasy, M&T či Karo Leather na trh Start. Dodal, že firma Hardwario tímto hazarduje s důvěrou investorů v tento segment pražské burzy.

Dosavadní ředitel firmy Alan Fabik byl jedním z prodávajících akcionářů společně s finančním ředitelem Tomášem Moravou a marketingovým ředitelem Lukášem Fabikem. Ještě na podzim mluvil Alan Fabik o tom, že Hardwario je „startupová firma, která míří na rychlý růst“, a nevypadalo to, že by měl v úmyslu v nejbližších letech firmu opustit, respektive odprodat svůj podíl. 

„Ztrátu výkonného ředitele a spoluzakladatele Alana Fabika jen půlrok po IPO a prodej podílů ze strany klíčových manažerů za cenu o 61 % nižší, než byla upisovací cena, vnímáme silně negativně.“ poznamenal analytik Fio banky Jan Tománek.

Tomáš Morava E15 sdělil, že transakce úzce souvisí s nově uzavřeným strategickým partnerstvím se společností Jablotron v oblasti vývoje zabezpečovacích systémů. Hübner je hlavním hybatelem projektu ze strany Hardwaria a tím, že získal kontrolu nad firmou, byla podle Moravy cesta k uzavření dohody o dlouhodobé spolupráci snadnější.

Nový většinový akcionář Pavel Hübner v reakci na dotaz E15 uvedl, že v současnosti nemá v úmyslu vykupovat další akcionáře a stáhnout akcie firmy Hardwario z trhu Start. Ten je na pražské burze určený pro menší a střední podniky. Mezi minoritáře patří mimo jiné IPO fond státní Národní rozvojové banky.

Podle informací E15 Hübner použil na nákup podílů ostatních tří akcionářů vlastní peníze, nedošlo tak k využití financí, které firma získala prodejem cenných papírů v rámci primární veřejné nabídky.

Společnost Hardwario byla v roce 2016 založena jako privátní investice právě zmíněné skupiny Jablotron. V roce 2017 ji odkoupili manažeři Jablotronu Alan Fabik a Pavel Hübner. 

Mezi koncové uživatele IoT řešení společnosti Hardwario patřila či patří celá řada významných firem včetně Škody Auto, Lega, Asahi, ArcelorMittal, Siemensu nebo Coca-Coly. Mezi technologické partnery pak patří operátoři mobilních sítí a společnost Microsoft. Společnost má pobočky ve Velké Británii, Polsku a v USA.