Investoři se zbavují turecké liry, letos ztratila dvanáct procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Turecká měna pokračuje v propadu. Zatím poslední ranou liře se staly sílící sázky na brzký obrat měnové politiky Spojených států, který by nabídl investorům v zámoří vyšší sazby. Další várka investorů, už tak znepokojených masivním letošním propadem turecké liry, sbalila kufry a prodala turecké investice. Lira se tak po několika dnech znovu octla poblíž svého historického dna vůči dolaru, když jen od začátku letošního roku ztratila na zelenou bankovku více než 12 procent.

Opětovný pád liry následoval po krátkém oddechovém čase, který místní měně dopřála turecká centrální banka prudkým poklesem úročení vkladů uložených v dolarech a eurech. Tím se pokusila zvýšit relativní atraktivitu domácí měny pro investory. Měnová krize v Turecku se rozhořela poté, co guvernér centrální banky v Ankaře Erdem Basci nedokázal přesvědčit trhy, že je to právě on a nikoli prezident Recep Tayyip Erdogan, kdo v zemi třímá otěže měnové politiky.

„Lira trpí rostoucí rizikovou prémií Turecka. Je to dáno sílící obavou z politického tlaku na centrální banku země,“ uvedl ekonom istanbulské Finansbank Gokce Celik pro agenturu Bloomberg. Podle pozorovatelů jsou to zejména blížící se parlamentní volby letos v červnu, které vedou Erdogana k přitvrzení tlaku na uvolnění měnové politiky a pokles úrokových sazeb. Prosazení prorůstových opatření by zvýšilo šance prezidentovy mateřské strany AKP ve volebním klání a tím i perspektivní posílení jeho pravomocí.

Centrální banka zároveň včera oznámila, že z devizových rezerv v případě potřeby uvolní půldruhé miliardy dolarů pro hladký běh devizových transakcí v zemi. Pád liry se stal i tématem úterní krizové schůzky premiéra Ahmeta Davutoglua a devíti ministrů jeho vlády s guvernérem turecké centrální banky. Spolu s lirou ztrácí i turecké akcie a dluhopisy. Burza v Ankaře propadla na tříměsíční dno, úrok z vládního dluhu rostl včera čtvrtý den v řadě, například tříletá půjčka vyjde Turecku o desetinu dráž než na začátku roku.