Investice do vín opět lákají. Koronavirus vytvořil zajímavou příležitost

Vinařství z Bordeaux zahájila prodej vín z ročníku 2020.

Vinařství z Bordeaux zahájila prodej vín z ročníku 2020. Zdroj: Reuters

Loňský Château Petrus může být zajímavou investicí.
Majitel společnosti Merlot d'Or a znalec vín Zlatko Míčka považuje loňský ročník vín z Bordeaux za skvělý.
3
Fotogalerie

Pandemie druhým rokem po sobě ovlivňuje trh s víny. I letos srazila cenu vín z Bordeaux během kampaně en primeur, kdy se prodávají vína ještě zrající v sudech, která se dostanou na trh až za dva roky. „Ceny vín z ročníku 2020 jsou nižší o deset až patnáct procent oproti roku 2018. Nabízí to opět zajímavou investiční možnost,“ srovnává Zlatko Míčka, odborník a majitel společnosti Merlot d’Or, která na český trh dováží zejména francouzská vína.

Zatímco se lahev vína Château Lafleur ročník 2018 během této kampaně prodávala podle Míčky za 690 eur, lahev z loňského ročníku stojí 610 eur. U lahve Château Pavie ročník 2018 pak byla cena 324 eur oproti ceně 276 eur u ročníku 2020.

Důvodem jsou stejně jako loni dopady koronakrize. „Když šel na trh ročník 2018, byla ekonomická situace pozitivní, teď nikdo neví, jak to bude. Trh je nervóznější, takže ceny jsou příjemnější,“ upozorňuje Míčka.  

Loni byl ostatně pokles cen vín z ročníku 2019 oproti předpandemickým úrovním ještě výraznější. „V průměru châteaux (vinařství v Bordeaux – pozn. red.) snížila ceny oproti ročníku 2018 o dvacet pět procent. To podnítilo slušný zájem a konečně se po několika letech dalo na en primeurech i vydělat,“ říká Martin Nejedlý, zakladatel investičního fondu Wine Management, který investuje do vín a whisky. Podle Míčky byly ceny vín ročníku 2019 oproti předchozímu roku o patnáct až dvacet procent nižší.

Dopady koronaviru proto mohou znatelně vylepšit zhodnocení investic do vín koupených během en primeur. To ostatně dokládá i výnos u nakoupených vín z ročníku 2019, který podle indexu Cult Wines EP40 dosáhl téměř osmi procent.

Cenový propad totiž může vytvořit zajímavou investiční příležitost. Zatímco ročník 2018 by podle Míčky mohl přinést průměrné roční zhodnocení okolo pěti šesti procent, u posledních dvou ročníků může být výrazně vyšší. „Díky tomu polštáři může dosáhnout průměrné zhodnocení osmi devíti procent,“ dodává Míčka. Naopak Nejedlý neočekává, že se letos na vínech en primeur v průměru vydělá.

Navíc minulý ročník byl podle expertů vydařený. Jde už o třetí ročník v řadě, který se francouzským vinařům povedl. „Ročník 2020 přinesl vína s výjimečným potenciálem, ale byly zde rozdíly v kvalitě napříč různými terroiry a producenty, což jen zdůrazňuje potřebu zůstat selektivní dokonce během kvalitních ročníků,“ prohlásil Tom Gearing, výkonný ředitel Cult Wines, která se specializuje na investice do vín.

Podobně se vyjadřují další experti. „Je to velmi dobrý ročník, avšak z pohledu kvality různorodější a o něco slabší než nejlepší poslední ročníky, jako byly 2009, 2010 či 2016,“ říká Nejedlý.

Podle Míčky nicméně patřily ročníky 2010 a 2016 mezi špičku za posledních dvacet let, která má velký potenciál zrání. „Ročník 2020 se přirovnává k velkým ročníkům 2000, 2005 a 2009,“ doplňuje Míčka.

Ani skvělý ročník ale nemusí automaticky znamenat skvělou investici, jak ukazuje index Cult Wines EP40. Zhodnocení u ročníku 2016 je totiž podle něj po čtyřech letech stále lehce záporné.

Důvodem mohou být například vysoké vstupní ceny vín. „Châteaux v Bordeaux jsou v posledních patnácti až dvaceti letech poměrně hamižná a ztrácí se tak smysl nákupu vín en primeur,“ komentuje Nejedlý.