Poptávka po ropě poroste pomaleji, ceny mohou dál klesat

Světová poptávka po ropě se v příštím roce zvýší mnohem pomalejším tempem, než se doposud předpokládalo. Uvedla to dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou. Dodala, že ceny ropy by mohly pokračovat v poklesu.

IEA snížila odhad růstu světové poptávky pro příští rok o 300 tisíc barelů denně na 1,1 milionu barelů denně. Poptávka by tak měla dosáhnout 93,5 milionu barelů denně, napsala agentura Reuters.

Cena severomořské ropy Brent již od června kvůli dostatečnému zásobování trhu a obavám o hospodářský vývoj v Evropě a Asii klesla o více než 20 procent. Minulý týden se poprvé za dva roky propadla pod 90 dolarů za barel.

Pokles cen by sice podle IEA mohl poptávce po ropě poskytnout určitou podporu, hlavním faktorem však pravděpodobně zůstanou slabé ekonomické podmínky, které tlačí poptávku dolů.

Mezinárodní agentura pro energii
IEA byla založena v 70. letech minulého století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), mezi kterými je i Česká republika.

IEA rovněž uvedla, že světová produkce ropy v září stoupla o téměř 910 tisíc barelů denně na 93,8 milionu barelů denně. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) již minulý týden oznámila, že její produkce se v září dostala na nejvyšší úroveň od loňského léta.

OPEC bude o své těžební politice jednat 27. listopadu ve Vídni, kuvajtský ministr ropného průmyslu Alí Umajr však o víkendu uvedl, že kartel pravděpodobně nepřikročí ke snížení své těžby s cílem podpořit ceny ropy. „Kuvajt tvrdí, že snížení dodávek je nepravděpodobné, a Saúdská Arábie, která je největším exportérem, signalizuje, že je ochotna tolerovat období nižších cen,“ upozornila IEA.