Pražská burza je na dvouletých maximech, podle analytiků ještě poroste

Burza Praha

Burza Praha Zdroj: euro

České akcie, které se minulý týden dostaly na dvouletá maxima, by mohly ještě mírně posílit. Shodli se na tom oslovení analytici s tím, že důvodem růstu je uvolnění měnové politiky v eurozóně. Připomínají ovšem, že ostatní akciové trhy rostou ještě více.

Hlavními tahouny růstu pražské burzy jsou banky, kterým pomáhá zotavování západoevropského finančního sektoru. Index PX uzavřel v pátek obchodování posílením o 0,23 procenta na 1044,9 bodu, což bylo nejvýše od února 2014.

„Pražská burza těží z dobré nálady na světových akciových trzích, kterým prospívá uvolněná globální měnová politika a fakt, že akcie jsou relativně atraktivní proti dluhopisům. Tyto faktory by měly dál působit pozitivně, byť v horizontu několika měsíců vnímáme zvýšené riziko korekce akciových trhů, protože v létě očekáváme zahájení zvyšování úrokových sazeb v USA,“ řekl analytik Komerční banky Josef Němý.

K růstu PX indexu přispěly hlavně vnější faktory, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Tomčány. Tím nejdůležitějším je podle něj expanzivní měnová politika Evropské centrální banky, jejíž důsledkem jsou slabé euro a prakticky nulové výnosy státních dluhopisů. To z tuzemských akcií nejvíce pomohlo finančním titulům.

Peněžení ústavy čeká pozitivní výhled

„Výrazný růst domácího indexu ze současných úrovní nepředpokládám. Výše by však index mohly poslat akcie bankovní skupiny Erste, kde i při současné ceně stále vidíme potenciál pro další zhodnocení,“ odhadl.

Analytik Patria Finance Roman Koděra míní, že je velice obtížné očekávat skokové změny směrem vzhůru. Dlouhodobě analytici Patrie preferují akcie bankovních titulů a zejména Erste, která by v případě zlepšování nálady v regionu mohla těžit z aktivity ECB. Ceny komodit a elektrické elektřiny limitují akcie ČEZ a také situace okolo O2 bude mít přímý dopad na hodnotu indexu, protože odštěpená akcie nebude do budoucna součástí indexu, dodal.

Dvouletý vývoj indexu pražské burzyDvouletý vývoj indexu pražské burzy | E15Dvouletý vývoj indexu PX

Také portfolio manažer společnosti Conseq Investment Management Martin Pavlík do budoucna očekává další zhodnocování většiny obchodovaných akcií na pražské burze, avšak menším tempem. Za pokořováním několikaletých maxim indexu PX může hlavně finanční sektor. Peněžní ústavy těží podle něj z pozitivního výhledu na region střední Evropy. Lepšící se důvěra spotřebitelů a firem by měla vést k vyššímu čerpání úvěrů s následným promítnutím do zisku bank. Vyšší tempo růstu reálných mezd je pak pozitivně spjato s růstem prodaných pojistek u pojišťoven.

Pražská burza během pátku vzrostla na dvouleté maximum. V průběhu dne se burzovní index dostal až na 1054 bodů, byl tedy nejsilnější za víc než dva roky. Dnes stagnuje okolo hodnoty pátečního závěru obchodování.