Západoevropské akcie kvůli Řecku oslabily

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Západoevropské akcie ukončily týden poklesem. Investoři prodávali hlavně bankovní společnosti kvůli pokračující nervozitě kolem pomoci pro Řecko.

Panevropský index FTSEurofirst 300 oslabil o 0,9 procenta na 1064,05 bodu. Za celý týden index ztratil 1,2 procenta, což byl nejvyšší pokles za téměř dva měsíce.

Po týdnech tahanic a nejistot se řečtí politici ve čtvrtek dohodli na úsporných opatřeních, která jsou podmínkou pro získání druhého záchranného úvěru. Zpráva uklidnila trhy. Přes noc se však objevily trhliny. Ministři financí eurozóny ohlásili, že úspory jsou nedostatečné a Řecko musí učinit další škrty. Krajně pravicová vládní strana pak uvedla, že úsporná opatření, proti kterým je veřejnost, nepodpoří. Nejhůře si dnes vedly bankovní společnosti, kterým se naopak od počátku letošního roku daří a stouply již o 19 procent. Dnes index bankovního sektoru ztratil 2,5 procenta. Akcie Commerzbank klesly o 5,2 procenta. Oslabovaly i těžařské společnosti v reakci na zprávu, že dovoz do Číny v lednu klesl na nejnižší hodnotu od srpna 2009.

Z jednotlivých trhů si nejhůře vedla aténská burza, která oslabila o 3,2 procenta. Německý index DAX klesl o 1,4 procenta, francouzský CAC 40 o 1,5 procenta a britský FTSE 100 ztratil 0,7 procenta, napsala agentura Reuters.