Čínský přechod na spotřebu pociťuje celý svět

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Čínská ekonomika zpomaluje rychleji, než se čekalo, a celý svět to sleduje s napětím. Nejde ale jen o zpomalení – to, čím nyní druhá největší světová ekonomika prochází, je také přechod z vývozní a výrobní ekonomiky na ekonomiku spotřební a dovozní.

Ti, kteří na dosavadním raketovém růstu Číny nejvíce vydělali, sledují své ztenčující se zisky. Pro jiné naopak jejich chvíle teprve přichází. Tuto přeměnu je cítit po celé planetě.

Maruli Sitorus vlastní plantáž na Sumatře, kde pěstuje palmy pro výrobu palmového oleje. Jeho příjem se za poslední rok zmenšil na polovinu, protože o olej, který se používá k vaření či k výrobě paliv, už není takový zájem. „Rozhodně cítíme zpomalení čínské poptávky,“ řekl Sitorus deníku Wall Street Journal. Majitel 25hektarové plantáže musel snížit počet zaměstnanců z dvanácti na šest. Nákup motorky, o kterém uvažoval, teď nepřipadá v úvahu.

Byli to právě výrobci komodit sytící čínské ocelárny a strojírenské podniky, kteří na čínském boomu nejvíce vydělali. Zájem o jejich suroviny ale citelně klesl. Své o tom ví Anthony Walsh, ředitel australské firmy Ausco Modular, která staví dočasné pracovní tábory pro horníky v těžko dostupných místech, jako je západoaustralská Karratha. „Když se před dvanácti měsíci uvolnil pokoj, byl hned pryč. Dnes je pětina pokojů prázdných,“ říká Walsh.

Surovinový večírek, na kterém platila Čína, je u konce a připouští to i australský premiér Kevin Rudd. Nezaměstnanost dosáhla 5,7 procenta, nejvýše za pět let. Důlní průmysl byl přitom motorem ekonomiky této řídce osídlené země.

Docela jiný příběh mohou vyprávět v německé společnosti Dienes, která sídlí poblíž Kolína nad Rýnem. Čínský zájem o její řezačky na papír za posledních deset let plynule stoupá, takže Čína teď Němcům dělá desetinu jejich ročního obratu, zhruba tři miliony eur. „Pokud se tam něco nepokazí, v Číně se bude dál zvyšovat hrubý domácí produkt na osobu, a to vyvolá další poptávku,“ říká ředitel firmy Bernd Supe-Dienes.

Ozvěny čínských proměn doléhají také do Jihoafrické republiky. Zatímco vývozci manganu a chromia smutně sledují klesající zájem asijského odběratele, výrobci potravin, jako je Agri, si mnou ruce. A koneckonců pozitivní důsledky vidí i bitá Austrálie. V letoviscích, jako je brána ke korálovým útesům Cairns, se prudce zvýšil počet čínských turistů.