Indický konkurent Uberu získal obří injekci od japonské Softbank

Ola

Ola Zdroj: shutterstock

Ola
Ola
3
Fotogalerie

Indická společnost Ola, která poskytuje taxislužby a carsharing, opět uniká svému největšímu konkurentovi v zemi - globální společnosti Uber. Od svého investora, japonské společnosti SoftBank, získala Ola finanční dotaci ve výši 250 milionů dolarů a je nyní oceněna na miliardu dolarů. Indické společnosti, která již rozšířila své služby do Velké Británie, Austrálie a na Nový Zéland, hraje do karet i to, že se na rozdíl od Uberu soustředí na používání elektrických automobilů, napsal server TechCrunch

Právě používání elektromobilů je jedním z hlavních faktorů, proč se ke společnosti Ola upíná daleko více pozornosti, než k Uberu. Indie se totiž zavázala snížit do roku 2026 produkci emisí a skleníkových plynů v zemi. Do sedmi let asijská země hodlá zařídit to, aby 40 procent automobilů na silnicích tvořily elektromobily. A právě na ně se Ola - na rozdíl od Uberu - zaměřuje. 

Do konce letošního roku chce dopravce uvést do provozu deset tisíc elektrických vozidel. V průběhu následujících let to pak má být až milion automobilů, které by měly pomoci ke zlepšení životního prostředí. Pro tyto účely se Ola spojila s automobilkami Hyundai a Kia, od kterých navíc získala dotaci 300 milionů dolarů na rozvoj elektrických aut. Společnost se také nyní snaží posílit síť nabíjecích stanic a autorizovaných servisů pro elektromobily.  

„Když přemýšlíme o příštím desetiletí, chceme investovat a chceme být velmi důležití v globálním měřítku, stejně jako v budování nové, špičkové technologie, která ovlivní nový model podnikání budoucnosti, “řekl spoluzakladatel Ola a generální ředitel Bhavish Aggarwal.

Společnost Ola založili v roce 2011 Bhavish Aggarwal a Ankit Bhati. Kromě klasických automobilů má ve své nabídce i další možnosti přepravy jako například pomocí jízdních kol, elektrických kol nebo rikš.