Vyhledávač letenek Kiwi.com spustil novou zbraň proti konkurenci

letadlo

letadlo Zdroj: Profimedia

Brněnský prodejce letenek Kiwi.com
Oliver Dlouhý
letadlo
Oliver Dlouhý
5
Fotogalerie

Setrvalého růstu letecké dopravy, jejíž objem se má do roku 2036 oproti dnešku zdvojnásobit, hojně využívají vyhledávače levných letenek. Mezi ně patří brněnská společnost Kiwi.com, která začlenila do své globální nabídky novou funkci Nomad. 

Ta rozšiřuje tradiční vyhledávací službu o plánování cesty s více zastávkami. To by samo o sobě nebylo novinkou. Vyhledávače už zpravidla nabízejí službu Multicity, přes kterou lze navštívit více měst, Nomad však sám určí jejich nejefektivnější pořadí a termíny letů. Tuto funkci konkurence dosud nenabízí.

Rozdíl spočívá v tom, že zatímco v zažité Multicity si zákazník určuje termíny a pořadí měst, která chce navštívit, v novince naplánuje cestu nový algoritmus. Rozdíl se pak odráží na celkové ceně.

Pokud by chtěl zákazník strávit například tři až pět dnů v Londýně, Miláně a Barceloně při odletu z Prahy mezi prvním a desátým zářím, za všechny letenky – včetně zpáteční – by na začátku července zaplatil 2500 korun.

Při odletu z Prahy ve stejném časovém rozpětí by pak vyšel okruh do Manily, Nového Dillí, Bangkoku a zpět na necelých 21 tisíc korun. Standardní cena za zpáteční letenku jen do jediné z těchto destinací z Prahy přitom obvykle začíná na polovině ceny. Nomad tak cílí na cestovatele, kteří se chtějí v rámci regionu častěji přemisťovat za výhodnou cenu.

„Kiwi tak oslovuje užší skupinu mladých cestovatelů, kteří jsou ochotni podřídit se termínům a itineráři. Je to užitečná funkce, díky které klient patrně ušetří,“ říká Tomáš Hampl, expert na leteckou dopravu z Airways.cz.

„Snažíme se co nejvíce zjednodušit plánování cest s několika zastávkami, ať už jde o jednotlivce nebo skupiny, baťůžkáře nebo byznysmeny. Představte si, že letíte z Prahy do Londýna se zastávkami v Paříži, Římě a Stockholmu za necelé tři a půl tisíce korun,“ dodal k nové funkci Oliver Dlouhý, zakladatel a šéf společnosti. Vývoj Nomáda přitom trval osm měsíců.