Akcie břidlicových těžařů jdou na dračku, pomohla jim dohoda kartelu OPEC

Těžba ropy frakováním v Texasu

Těžba ropy frakováním v Texasu Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Ilustrační foto (zařízení pro frakování)
Těžba surovin pomocí frakování
Příprava na frakování
Těžba frakováním v Coloradu
Těžby plynu z břidlic
8
Fotogalerie

Akcionáři břidlicových těžařů vydělali díky dohodě ropného kartelu OPEC až třicet procent.

Ziskový boom následoval po dohodě kartelu OPEC o omezení těžby, burziáni si totiž příslib světových ropných lídrů vyložili jako podporu alternativním formám těžby. Během noci na čtvrtek tak investoři do akcií amerických těžařů z ropných břidlic vydělali až třicet procent, kvintet zámořských břidlicových těžařů s vidinou vyšší produkce přidal přes noc v průměru patnáct procent.

„Pokud v roce 2014 kartel OPEC nepřímo vyhlásil ropnou válku břidlicovým těžařům se snahou získat zpět tržní podíl, tak dohodou o snížení těžby vyhlásil v této válce kapitulaci. Alternativní zdroje se ukázaly životaschopnější, než se původně zástupcům spolku zdálo,“ uvádí hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Z velkých hráčů se nejlépe dařilo těžaři Whiting Petroleum, jehož akcie vystřelily o 30,5 procenta vzhůru. Firma tak akcionáře alespoň částečně odškodnila za uplynulá léta strádání.

Od roku 2014, kdy se začaly ceny ropy hroutit z více než stovky dolarů za barel, totiž akcie Whitingu postupně do letošního února propadly z 93 dolarů až na své historické dno poblíž čtyř dolarů.

Nejméně o deset procent si ale přilepšili i akcionáři velkých těžařů jako EOG Resources, Devon Energy či Chesapeake Energy. Experti soudí, že sázkařům na břidlice bude přát i politika. „S podporou Donalda Trumpa a jeho snahou o soběstačnost v energetické oblasti a tenčícími se zásobami ropy z tradičních vrtů by sázka na alternativní těžaře mohla vyjít,“ uvádí ekonom Moody’s Analytics Tomáš Holinka.

Sázkaři na americké břidlice se dalšího impulzu dočkají už za týden. V pátek devátého prosince totiž usednou k jednacímu stolu i země mimo kartel. „Ani v případě neúspěchu ale dohoda nemusí padnout,“ míní ekonom ČSOB Jan Bureš.