Banky si mezi sebou půjčují stále méně

money

money Zdroj: archiv

Evropský repo trh, který je pro banky hlavním zdrojem krátkodobého financování, se v loňském roce propadl. Na vině je skutečnost, že řada evropských bank nadále raději spoléhá na levné půjčky od Evropské centrální banky (ECB) a od jiných bank si na peněžním trhu nepůjčuje.

Celková hodnota otevřených kontraktů na evropském repo trhu, kde si banky oproti zástavě vládních obligací půjčují mezi sebou či od jiných investorů, v prosinci dosáhla 5,6 bilionu eur, ve stejném období o rok dříve to ale bylo 6,2 bilionu eur. Vyplývá to ze studie Evropské repo rady při Mezinárodní asociaci pro kapitálové trhy (ICMA) zveřejňované dvakrát do roka. Z prostého meziročního srovnání tedy vyplývá, že evropský repo trh se meziročně smrskl o 11,9 procenta.

Richard Comotto z ICMA centra na univerzitě v Readingu, který je autorem studie, varoval, že hlavní zdroj krátkodobého financování bankovních domů upadá v době, kdy by vlády už rády viděly evropské banky nezávislé na financování od centrálních bank. Comotto uvedl, že finančním trhům pomohlo říjnové prohlášení ECB, že udělá cokoli, aby společnou měnu udržela pohromadě, tak levné půjčky bankám v rámci programu LTRO snížily potřebu bank shánět financování z jiných zdrojů.

Hodnota otevřených obchodů na evropském repo trhuHodnota otevřených obchodů na evropském repo trhu | E15

„Poslední propad objemů na repo trhu reflektuje nižší potřebu bank a klesající likviditu na trhu,“ uvedl Comotto. Ačkoli je velikost repo trhu stále nad historickým dnem z konce roku 2008, které následovalo po pádu investiční banky Lehman Brothers, poslední čísla ukazují, jak finanční krize eurozóny a kroky centrálních bank změnily způsob, jakým banky operují. Repo trh je takovým indikátorem stavu evropské ekonomiky.

Banky ze zemí eurozóny si od ECB půjčily v rámci LTRO v prosinci 2011 a únoru 2012 více než bilion eur nízkoúročených tříletých úvěrů. Řada bank začala tyto půjčky letos vracet, ale část finančních domů, zvláště ve Španělsku a Itálii, zůstává na financích z ECB závislá.