Bývalý šéf pojišťovny AIG buduje nové impérium

Bývalý šéf AIG Hank Greenberg

Bývalý šéf AIG Hank Greenberg Zdroj: profimedia.cz

Maurice "Hank" Greenberg, svého času šéf největší světové pojišťovny American International Group (AIG) nepomýšlí na penzi ani v 88 letech. AIG sice musel před lety za potupných okolností opustit, teď už ale buduje novou, rychle rostoucí pojišťovací skupinu Starr. Na pojistném už po celém světě inkasuje miliardy.

„Dělám to, co umím nejlépe. Miluji budování,“ řekl podnikatel listu The Wall Street Journal (WSJ). Pojišťovny ze skupiny Starr podle WSJ loni vybraly 2,7 miliardy dolarů (asi 54,7 miliardy korun) na pojistném, hlavně v leteckém a lodním průmyslu a ve stavebnictví. To je dosud jen zlomek oproti 45 miliardám, které inkasovala AIG. Pokud by se ale s akciemi Starr obchodovalo na americké burze, patřila by firma mezi 25 největších pojistitelů majetku.

Greenbergovu dlouhou vládu nad AIG ukončil před osmi lety obří skandál kvůli účetním nesrovnalostem. Problém z minulosti dodnes přetrvává v podobě soudních žalob za to, že účetními triky vylepšoval až příliš růžový obrázek hospodaření pojišťovny.

Ve hře je 115 milionů dolarů

Koncem minulého měsíce newyorský odvolací soud odmítl vyhovět žádosti Greenbergova prominentního obhájce Davida Boiese zamítnout žaloby na jeho klienta z dob, kdy účetnictví pojišťoven v roce 2005 vyšetřoval generální prokurátor státu New York Eliot Spitzer. Ve hře je 115 milionů dolarů, které požadují akcionáři od Greenberga a dalších manažerů AIG.

Sám Greenberg už v roce 2009 přistoupil na to, že zaplatí pokutu 15 milionů dolarů, aby urovnal výhrady burzovní komise k metodám účetnictví AIG, ačkoliv popíral, že by se dopustil čehokoliv špatného.