Česku hrozí pokuta 50 milionů za porušení unijního práva

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Česko váhá s uzákoněním unijních pravidel pro regulaci domácího bankovnictví. Od Evropského soudního dvora mu za to hrozí pokuta přesahující padesát milionů korun. Koncem července totiž uplynula dvouměsíční lhůta, ve které Evropská komise vyzvala Česko k přijetí nové směrnice BRRD, tedy pravidel pro řešení krizí finančního systému.

„Žaloba by mohla být podána v září, rozsudek by bylo možné očekávat v prosinci 2015. Evropská komise má možnost navrhnout paušální penále. Minimální paušál pro Česko přitom činí 1,8 milionu eur,“ uvádí advokátka KPMG Linda Kolaříková.

Česko může žalobu odvrátit co možná nejrychlejším přijetím zákona. To je nejdříve možné na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny, zatím ale není ani jasné, zda se zákon na programu objeví. V programu uvedeném na pozvánce k zářijovému jednání rozpočtového výboru, který je garančním výborem zákona, zmínka o evropské směrnici chybí.

Žalobu lze odvrátit co možná nejrychlejším přijetím zákona. To je nejdříve možné na zářijové schůzi sněmovny. Zatím ale není jasné, zda se zákon na programu objeví

Ministerstvo financí uvedlo, že legislativní zpoždění EK náležitě vysvětlilo. „Žádné další informace o postupu ze strany komise nejsou ministerstvu v současné době známy,“ uvedla mluvčí rezortu Tereza Peprníková. Původně měl být regulatorní zákon projednán už na mimořádné schůzi sněmovny v červenci, z čehož sešlo. Aby mohl vstoupit v platnost od začátku příštího roku, jak Brusel žádá, musí být schválen v prvním čtení.

Podle zdrojů deníku E15 blízkých Evropské komisi sáhnou nicméně bruselští úředníci k žalobě jen zhruba u pětiny prohřešků. „Obvykle se věc vyřeší dříve, než je nutné zahájit soudní řízení,“ uvedla mluvčí českého zastoupení komise Karolína Kottová. Česku do karet nahrává i fakt, že skluz mají i další země. U evropského tribunálu by se tak čeští zástupci potkali i s Francouzi, Nizozemci, Poláky či Švédy.