Italové vyšetřují daňové podvody nejstraší banky světa

Italská finanční a daňová policie

Italská finanční a daňová policie Zdroj: CC BY 2.0: karlnorling

Italské úřady vyšetřují 11 bývalých vedoucích pracovníků problémové italské banky Monte Paschi kvůli podezření z daňového podvodu. Agentuře Reuters to v sobotu řekl zdroj ze soudních kruhů. Mezi vyšetřovanými jsou údajně bývalý předseda banky Giuseppe Mussari a bývalý generální ředitel Antonio Vigni.

Prokuratura podle zdroje během několika týdnů požádá o zahájení soudního procesu s vyšetřovanými. Italská daňová policie se domnívá, že bývalí vedoucí pracovníci banky nařídili investice do zahraničních cenných papírů s cílem snížit daňovou zátěž podniku. Hodnota nezaplacených daní se podle zdroje odhaduje na zhruba 180 milionů eur (4,7 miliardy korun).

Monte Paschi je nejstarší bankou na světě a třetí největší bankou v Itálii. Firma loni utrpěla rozsáhlé ztráty při obchodování s deriváty, které nyní vyšetřují italské úřady. Banka již dříve uvedla, že hodlá kvůli těmto ztrátám zažalovat Mussariho i Vigniho.

Banka prodělala na obchodech s deriváty stovky milionů eur a vyšetřování již dříve naznačilo, že mohla být zapletena do korupce a falšování účetnictví. Jeden z vysokých představitelů banky v letošním roce spáchal sebevraždu.

Akcionáři Monte Paschi tento týden odhlasovali zrušení pravidla, které určovalo, že více než čtyři procent akcií může držet je hlavní investor - nadace napojená na místní politiky. Banka tak chce přilákat velké investory, kteří byjí měli pomoci při splácení státní pomoci ve výši 4,1 moiliardy eur, o kterou musela loni požádat.

Italská banka s tradicí od roku 1472 by se tak poprvé ve své staleté historii mohla dostat mimo kontrolu politiků z města Siena. Změnu podpořila i nadace Monte dei Paschi, která v bance vlastní 33,5 procenta. Očekává se, že podíl nadace, která ještě před dvěma lety držela většinu banky, ještě více klesne, jak organizace shání peníze na splácení svých dluhů.