Nejvíce peněz v hotovosti drží Rusové a Afričané

rubl

rubl Zdroj: Profimedia

Vladimír Putin
rubl
Kreml, ilustrační foto
rubl
dolary
8
Fotogalerie

Rusko je nejen největší zemí světa, ale z hlediska nakládání s majetkem zřejmě i nejkonzervativnější. Ve srovnání se zbytkem světa totiž zdejší boháči drží největší část svého majetku v hotovosti. Podle zprávy společnosti Knight Frank, ze které citovala agentura Bloomberg, drží ruští milionáři 26 procent svého jmění v hotovosti. To je více než dvojnásobek ve srovnání s Evropou a téměř třikrát vyšší hodnota než ve Spojených státech. Po Rusech si v hotovosti nejvíce libují bohatí Afričané, kteří v bankovkách drží dvacet čtyři procent majetku.

Podle zprávy KF žije v Rusku přes 163 tisíc milionářů. Ruský konzervatismus pramení z historie. Drsný přechod státu ke kapitalismu následovala série devalvací měny, naposledy se tak stalo v roce 2014. Důvěra ve stát či v rizikovější bankovní produkty je nízká, uvedla Olga Raykesová, spoluzakladatelka poradenské firmy Confideri. K důvodům, proč Rusové drží tolik peněz v hotovosti, patří i obecné přesvědčení, že další krize může udeřit kdykoliv.

Bloomberg připomíná, že mnoho bohatých Rusů drží své peníze v dolarech na vkladových účtech. Že se rubl nevyplácí, dokládá fakt, že od roku 2014, kdy USA poprvé uvalily sankce na Rusko, odepsal polovinu své hodnoty. „Dolar je vnímán jako bezpečné aktivum, které ochrání úspory,“ uvádí Alexej Novikov, partner výzkumníků KF.

Starosti s nejlepším zhodnocením úspor naopak nemá devatenáct milionů Rusů, kteří žijí v chudobě. „Rusko nesmí opakovat chyby minulých desetiletí a vyčkávat na příchod komunismu. Změny v rozvoji země a v životě lidí k lepšímu jsou nutné již teď," prohlásil v letošním poselství o stavu Ruska prezident země Vladimir Putin. Jím ohlášená opatření vyjdou Rusy v příštích letech na stamiliardy korun.

Loni ruská ekonomika rostla rychleji, než se čekalo, hlavně díky stavebnictví, letos má tempo růstu zpomalit.