Platy bankéřů klesají, už jsou „jen“ na šestkrát vyšší než průměr

bankéř

bankéř Zdroj: profimedia.cz

Investiční bankéři sice nadále vydělávají o poznání více než jiná povolání včetně lékařů či inženýrů, ale poprvé za několik desítek let se rozdíl mezi průměrnou mzdou a odměnou investičního bankéře snižuje.

Průměrná mzda v devíti vybraných investičních bankách v Evropě a ve Spojených státech klesla z 9,5násobku průměru soukromého sektoru v roce 2006 na 5,8násobek minulý rok. Vyplývá to z průzkumu, který provedla společnost PwC pro deník Financial Times. Personalisté a odborníci na odměňování manažerů navíc říkají, že to může být jen začátek největší platové korekce za několik generací.

Studie ukazuje, že postupně rostoucí platová prémie bankéřů odstartovaná deregulací v osmdesátých letech a v posledním desetiletí tažená růstem na dluh nyní pomalu mizí. „Platy v bankách klesly více, než si řada lidí myslí, a zvláště rok 2012 zažil značnou relokaci zisků směrem od zaměstnanců k akcionářům,“ uvedl Tom Bowling, partner PwC.

Především evropské banky v loňském roce osekaly mzdové náklady, a to navzdory rostoucím ziskům, což může být důkazem celkové změny, která jde za hranice cyklické korekce odměn bankéřů. Ziskový medián investičních bank v loňském roce rostl o 28 procent, zatímco mzdy klesly o šest procent. Medián v tomto případě znamená, že polovině bank rostl profit o více než 28 procent a polovině bank o méně než 28 procent.

Kvůli bující regulaci bonusů bankéřů došlo také na změny systému odměňování. „Již dříve se odměny pohybovaly v závislosti na ekonomickém cyklu, nyní ale dochází i ke změně platové struktury,“ uvedl pro Bloomberg Mark Quinn, partner společnosti Mercer’s. Bankéři upozorňují na rozšiřující se příkop mezi Spojenými státy a Evropou, kde je regulace silnější a tlačí tak růst zisků a platy ještě více dolů.

„Na americké banky je vyvíjen o něco menší tlak. Celkově své zaměstnance odměňují o něco více a především vyplácejí podstatně vyšší část bonusů v hotovosti,“ řekl Financial Times Stéphane Rambosson, partner v headhunterské společnosti Veni Partners.