Přímé investice v Evropě loni výrazně vzrostly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Evropa v loňském roce zažila značné oživení v přílivu přímých zahraničních investic, takzvaných FDI. Mezinárodní investoři uvěřili tomu, že ekonomická krize starého kontinentu je již na ústupu. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti EY.

Studie sledující FDI projekty ukazuje, že objem přímých investic v Evropě loni dosáhl nového rekordu. Region se těšil z 223 miliard eur obdržených na FDI, což je o 25 procent více než v předchozím roce. Zvýšil se také počet projektů navázaných na přímé investice, a to o více než procento na 3955.

Není velkým překvapením, že většina evropských FDI je i nadále regionálních, byť to není ekonomicky nejbezpečnější. Jde tedy převážně o investice jedné evropské země v jiném státu kontinentu. Investoři ze zemí skupiny BRIC, tedy Brazílie, Ruska, Indie a Číny, jsou ale stále aktivnější. Loni přinesli 313 projektů, což byl také nový rekord.

Přímé zahraniční investice v EvropěPřímé zahraniční investice v Evropě | E15

Respondenti průzkumu EY uvedli, že by od politiků rádi viděli snahu o zatraktivnění Evropy jako investiční destinace pro mimoevropské investory. Hlavními požadavky byla modernizace pracovního trhu, další ekonomická integrace a omezení regulace. „Evropa musí zapracovat na své konkurenceschopnosti především v sektorech, které mají být budoucími motory evropského růstu,“ uvedl Marc Lhermitte, partner EY.

Velká Británie byla v loňském roce nejpopulárnější evropskou destinací pro FDI. V těsném závěsu se umístilo Německo, třetí je Francie. Tyto tři země zažily loni nárůst počtu projektů o 12 procent. Zbytek západní Evropy propadl o dvě procenta na 1145 projektů. Mezi nejoblíbenějšími cílovými městy zvítězil Londýn před Paříží, ale za nimi se umístila německá trojice Berlín, Frankfurt a Mnichov.

Bývalá východní Evropa zůstává na okraji zájmu. Česko je ve studii schované pod střední a východní Evropou, které zahrnují i Turecko a Rusko. V tomto regionu došlo loni k pětiprocentnímu poklesu počtu FDI projektů na 796.