Vyspělý svět se nakazil virem rozvíjejících se trhů

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: ctk

Psychóza na rozvíjejících se trzích se začíná přelévat do vyspělého světa. Akciové burzy se výkonnostně vracejí do roku 2013 a investoři přestávají rozlišovat, co prodávají.

Na popularitě tak prozatím získávají aktiva, kterým se experti i trh ještě o Vánocích unisono vysmívali: zlato či americké dluhopisy. Averze k riziku po dvou letech sevřela trhy a investoři začínají oprašovat zapomenuté bezpečné přístavy.

Jen během pondělní seance americké akcie v indexu S&P 500 propadly bezmála o 2,5 procenta, a přišly tak o čtyřměsíční zisky. Kapitál se začal stahovat na konzervativní adresy. Desetileté americké dluhopisy jsou tak nejdražší od konce října loňského roku, zlato leží na dosah letošního maxima a sílící jen se začíná stávat noční můrou japonských exportérů.

Vývoj indexu VIXVývoj indexu VIX

„Je možné, že vyspělé trhy stojí na počátku hlubší korekce, a to o deset či 15 procent,“ míní Petr Sklenář z J&T Banky. Smrtící tržní koktejl plyne ze souběhu rostoucího napětí na rozvojových trzích, potvrzeného odhodláním Fedu utahovat měnovou politiku a nepříznivých dat o vývoji americké ekonomiky. Nové objednávky amerických průmyslových firem za leden totiž propadly oproti prosinci nejrychlejším tempem od roku 1980.

Změny nálad trhu postihuje index VIX považovaný za měřítko strachu investorů. Index aktuálně atakuje více než roční maximum. Rychlost, s níž se skepse šíří, si navíc nezadá s pozdním létem 2011, tedy s obdobím poslední velké akciové korekce. Během prvních únorových dní index vyletěl o více než 20 procent.

„Investoři by se měli vyhnout rizikovým aktivům, nezdá se, že by nervozita měla v blízké době opadnout,“ radí tento týden ve své zprávě experti francouzské banky Crédit Agricole. Prudší pokles akcií často předchází hospodářské oslabení. „Nepředpokládám, že bychom se dostali do fáze, kdy by korekce akciových trhů přivodila opětovný nástup recese,“ dodává však optimisticky Sklenář.