Kiwi.com na Valentýna urovnalo spor s největší leteckou společností na světě

Šéf společnosti Kiwi.com Oliver Dlouhý

Šéf společnosti Kiwi.com Oliver Dlouhý Zdroj: E15 Michael Tomeš

Období velkých sporů mezi brněnským vyhledávačem letenek Kiwi.com a velkými leteckými dopravci je, zdá se, u konce. Poté co společnost, kterou spoluzaložil a stále vede podnikatel Oliver Dlouhý, urovnala pře s irským Ryanairem, došla k mimosoudní dohodě i se světovou jedničkou na trhu American Airlines. Ta nyní stáhla původní žalobu u texaského soudu, prostřednictvím které se snažila na české firmě vymoci ukončení prodeje letenek a finanční náhradu škody.

„Tento případ byl vyřešen vzájemnou dohodou,“ uvedlo tiskové oddělení tuzemské firmy na dotaz e15 s tím, že konkrétní parametry smíru, který byl oznámen na svátek zamilovaných, nechce v současné době komentovat. K případu se nevyjádřila ani druhá strana sporu, letecká společnost American Airlines, která je co do velikosti flotily největší aerolinkou na světě.

Na stránkách Kiwi.com v současné době nelze najít žádné letecké spojení z nabídky American Airlines. Je tak možné, že se obě společnosti dohodly na podobných podmínkách jako u sporu mezi brněnským vyhledávačem a Southwest Airlines, ve kterém také došlo k mimosoudní dohodě. Kiwi.com od té doby letenky tohoto dopravce nenabízí. 

Dohodu o prodeji letenek měly obě společnosti uzavřenou mezi lety 2018 a 2020, Kiwi.com ale lístky americké aerolinky prodávala i poté. „Touto žalobou se společnost American domáhá peněžitého odškodnění a soudního příkazu proti nepoctivé online společnosti Kiwi, která se vydává za americkou cestovní agenturu s oprávněním prodávat letenky na lety společnosti American,“ uváděla americká společnost v žalobě. Podle ní Kiwi.com tak činila prostřednictvím „klamavých praktik“, kterými způsobila „nevýslovnou škodu“ American Airlines. 

Není to první soudní spor mezi Kiwi.com a velkou leteckou společností, který skončil mimosoudní dohodou. Loni se brněnský vyhledávač letenek dohodl s již zmíněným dopravcem Southwest Airlines. Před pár týdny se společnost, kterou se svými společníky založil Oliver Dlouhý v roce 2012, dohodla s evropskou jedničkou Ryanair. Zjednodušeně řečeno, některým dopravcům se nelíbilo, že Kiwi.com přeprodává jejich letenky, a oni tak mají menší kontrolu a přehled nad svými cestujícími. 

Společnost Kiwi.com tak dohodou s American Airlines pravděpodobně zakončuje několikaleté období, kdy byla pod tlakem ze stran aerolinek. Zároveň se vyhledávač letenek musel vyrovnat s pandemickými otřesy, které téměř ochromily letecké odvětví a výrazně tuzemské firmě snížily příjmy. Ta v lednu také oznámila, že propustí zhruba 200 zaměstnanců, tedy zhruba 18 procent z celkového počtu. 

„Firmu už dlouhé roky buduji s určitou vizí, ke které patří i schopní a talentovaní lidé. Doba se ale bohužel velmi dynamicky proměňuje, i proto musíme v dlouhodobém měřítku podnikat takové kroky, které nám pomohou zachovat zdravou a prosperující společnost,“ uvedl k tomu šéf a jeden ze spoluzakladatelů firmy Oliver Dlouhý. 

Zda je současný sled událostí milníkem pro strategii firmy, tiskové oddělení komentovalo pouze obecně. „O neshody pochopitelně nestojíme a vždy usilujeme o navázání partnerství a dobré vztahy. I proto se všemožně snažíme předcházet případným nebo skutečným nedorozuměním a sporům, a pokud to není možné, snažíme se je vždy co nejdříve vyřešit,“ sdělilo. 

Zůstává tak otázkou, jakým směrem se brněnská technologická společnost vydá. „Organizační struktura, se kterou firma fungovala mnoho let, vznikala na základě transakčního obchodního modelu, který v době jejího zrodu odpovídal potřebám Kiwi.com, trhu i našich zákazníků. Neodráží ale změny, které se na trhu od té doby udály,“ upřesnila důvody rozhodnutí o propuštění téměř pětiny zaměstnanců mluvčí společnosti Daniela Chovancová. Společnost také zmínila, že v současné době hledá nové zdroje příjmů.

Kiwi.com ohlásilo poslední investici v roce 2022, kdy od nejmenovaného fondu získala ve formě konvertibilního dluhopisu 2,5 miliardy korun. Ve stejném roce brněnská firma utržila zhruba šest miliard a vykázala ztrátu téměř půl miliardy korun.