Elektřina z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé přinesou nižší ceny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jonas John CC BY-SA 2.0 Flickr

Deset rohlíků, dvacet deka šunkového salámu a elektřinu na rok. Odebírat elektřinu nebo plyn dnes můžete od leckoho, včetně obchodníka s potravinami. Tak jako někteří dodavatelé energií nabízejí levnější volání, obchoďáky nebo banky se zase vydávají na energetický trh. Kdo tedy nováčci jsou – a především: Jak dopadnou při srovnání cen se zavedenými firmami?

Pomalu jsme si zvykli na to, že nás společnosti, které nám dříve dodávaly elektřinu, oslovují s nabídkou plynu. A naopak, plynaři nás lákají, abychom si od nich pořídili dodávky elektřiny. A další firmy se přidávají. Nemusí mít vůbec zkušenosti s energetikou: mají pobočkovou síť a mají mnoho zákazníků a přemýšlejí, co jim dalšího nabídnout.

„Vznik nových obchodníků pocházejících z jiných odvětví může být úspěšný, pokud lze využít synergií s mateřskou firmou. Aktuálním příkladem může být nový dodavatel elektřiny a plynu Erste Energy Services, kde je synergií celá řada,“ říká analytik Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA. Mateřskou firmou je tu největší česká banka, tedy česká spořitelna.

„Nový obchodník může těžit z kontaktů a dobrého jména mateřské firmy a významně tak snížit marketingové náklady. Naopak mateřská firma může získat také nové zákazníky, protože podmínkou pro výhodnou dodávku energií bude založení účtu právě u spořitelny,“ vysvětluje Gavor.

NašeElektřina a NášPlyn: Energie od prodejce potravin

Začátkem loňského roku se rozhodl dodávat elektřinu a plyn svým zákazníkům družstevní svaz COOP, s téměř 2800 obchody největší síť prodejen potravin v České republice. Vstup na trh s elektrickou energií a plynem pod značkou COOP Energy oznámila skupina COOP v tiskové zprávě v únoru 2013.

Ještě předtím probíhal od 1. ledna 2013 pilotní projekt. Na prodejnách COOP Konzumu Ústí nad Orlicí byla tehdy spuštěna testovací fáze prodeje energií přímo v obchodě. Od března pak COOP reálně zahájil prodej, který se má postupně rozšiřovat do ostatních prodejen v České republice.

Ve většině prodejen řetězce tak dnes už můžeme najít informační materiály k dodávkám energií ve formě takzvaného „balíčku energie“. Nabídku pod názvem NašeElektřina a NášPlyn najdeme v „krabičce“, která obsahuje rovnou i dokumenty nutné k přestupu ke COOP Energy. Podle slov tohoto nového dodavatele stačí dokumenty jednoduše vyplnit a odevzdat buď na nejbližší prodejně COOP, nebo zaslat poštou.

Celý článek si můžete přečíst na Peníze.cz v sekci Spotřebitel

Při změně dodavatele energie si pohlídejte spotřebu