Jubilující železářství u Rotta v boji s e-shopy zachraňují kutilové

Železářství u Rotta

Železářství u Rotta Zdroj: profimedia.cz

Kdysi slavné železářství U Rotta se potýká s konkurencí hobbymarketů, internetových obchodů i poklesem ekonomiky. Kutilové i řemeslníci šetří, což se odráží na velikosti nákupu. Některé druhy železářského zboží se za standardní maloobchodní ceny staly takřka neprodejné. Železářství vydělává i na tom, že lidé si v poslední době řadu věcí raději opraví sami, než by si najímali řemeslníka. Řekl to majitel obchodu Pavel Tichý.

Dnes uplyne 200 let od narození velkoobchodníka Vincence Josefa Rotta, zakladatele prvního pražského moderního obchodního domu železářství U Rotta na Malém náměstí.

Podle Tichého nastal pokles obratu na přelomu let 2009 a 2010. V té době se obchodu snížil jak obrat tak množství zákazníků. Postupem času se klienti začali vracet, ale snížil se průměrný prodej. „Například školník nebo údržbář přišel dříve občas a zakoupil si materiál do zásoby. Nyní přijde i několikrát denně a koupí si deset vrutů, pět úhelníků a jeden vrták. Místo celého výrobku prodáváme mnohdy náhradní díly a těsnění, dokud se opravovaný předmět definitivně nerozbije,“ uvedl Tichý.

Vliv nástupu e-shopů železářství pociťuje čím dál více, zejména u dražšího zboží. „Některé druhy zboží, se za standardní maloobchodní ceny staly takřka neprodejné. Naštěstí je zde stále výhoda jako oproti hobby marketům, prostě mnoho zboží vyžaduje odborný prodej a přímý kontakt se zákazníky. Ovšem nejsme k internetu pasivní a již pomocí e-shopu také zboží nabízíme. Kupodivu se nám opět nejvíce prodávají drobnosti a náhradní díly,“ řekl Tichý.

Maskot firmy Baumax.Maskot firmy Baumax.

Malé obchody řetězcům hobbymarketů konkurovat nemohou

Konkurence velkých hobbymarketů je podle něj veliká a malá železářství jim nemohou konkurovat velikostí prodejen ani komfortem parkování. „Časem jsme museli trošku změnit sortiment a tlaku se přizpůsobit. Prostě prodávat zboží, které zákazníci v hobby marketech neseženou. Zaměřit se na individuální přístup k zákazníkovi, prodávat zboží které vyžaduje odborný prodej a nabídnout služby jako jsou výroba klíčů, výměna sifonových bombiček, broušení nástrojů,“ uvedl Tichý. Obchod tak prodává hodně náhradní díly, doplňky, těsnění a další drobné nezbytnosti. Tento typ zboží ale vyžaduje odborný prodej, radu a trpělivého prodavače. Hlavní výhodu malých železářství oproti řetězcům tak Tichý vidí zejména v odborném prodeji, vstřícném a individuální přístupu k zákazníkům.

„Na periferiích měst stále přibývají monstrózní krabice a obchůdky z centra měst mizí. Přesto si myslím, že drobné obchody jako jsme my mají stále na trhu místo a mnoho věrných zákazníků. I vzhledem k nutnosti za hobbymarkety dojíždět, ceně paliv a času stráveným na cestách, věřím v postupný návrat zákazníků. Vždyť pro maličkost za pár korun se nevyplatí půldenní výlet,“ uvedl Tichý.

A je to. K nejslavnějším
českým animovaným
dílům patří seriál Pat
a Mat o dvojici popletených
domácích kutilůA je to. K nejslavnějším českým animovaným dílům patří seriál Pat a Mat o dvojici popletených domácích kutilů | repro e15

Lidé mají zájem o barvy a příslušenství

Letos na jaře se podle něj zvýšila poptávka po sortimentu barev a laků. Celoročně se dobře prodávají náhradní díly a příslušenství. „Veliký zájem je třeba o výměnu sifonových bombiček a náhradní díly pro sifonové lahve. Osobně jsme nejraději, když zákazník, překvapený co všechno prodáváme, odchází s taškou nákupu obsahující šroubky, žárovku, úhelník, vrták, škrabku na brambory, zámek, lepidlo, štětec, rukavice, ventil a prodlužovák,“ dodal majitel.

Zakladatel prvního pražského moderního obchodního domu, železářství U Rotta na Malém náměstí, velkoobchodník Vincenc Josef Rott se narodil před 200 lety, 18. května 1813. Slavné železářství zde sídlilo až do roku 1996 a bylo rájem řemeslníků a kutilů, který „dodal vše“ od šroubků a nářadí přes zařízení koupelen a nádobí až po sáňky, lyže či ponožky. Rott ve svém podniku snad jako první zavedl české knihvedení a štědré sumy věnoval i na vlastenecké účely.

Dnes obchod sídlí v Linhartské ulici, 50 metrů od bývalé prodejny. V roce 2003 pak společnost otevřela druhý obchod ve Vysočanech a provozuje i e-shop.

Leze, leze, po železe

Pokoje v bývalém železářství