Odškodnění za následky očkování je stále v nedohlednu. V tomto volební období se nemusí stihnout

Pokud patříte do rizikové skupiny, pak se určitě nechte očkovat.

Pokud patříte do rizikové skupiny, pak se určitě nechte očkovat. Zdroj: Shutterstock.com

Očkování,
očkování
...
...
Vakcíny z dětství vás v dospělosti neuchrání
17
Fotogalerie

Sliby ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na zavedení mechanismu odškodnění následků povinného očkování zůstaly doposud nenaplněny, kritizuje šéfa rezortu poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). A není sám. Na návrhu pracuje ministerstvo zdravotnictví minimálně rok a půl. A hotový stále není.

Podle dlouholeté poslankyně Soni Markové (KSČM) je už na návrh příliš pozdě. „Pokud zbývá do konce volebního období pouhý rok, nemusí dojít k dokončení legislativního procesu,“ tvrdí Marková. „Vznikl široký konsenzus, že na to všichni čekají. Nechápu, v čem je problém,“ říká poslanec Leoš Heger (TOP 09).

Vyhlídka na zavedení odškodňování pomohla utišit debatu ve sněmovně zkraje roku 2015. Vznikla komise, která ale nepřinesla hmatatelné výsledky. Podle Markové se navíc komise nesešla od června. „Je to zcela jistě pochybení a liknavost ze strany ministerstva,“ dodala. O mechanismu pro odškodňování následků po očkování se mluví od roku 2014.

Nyní má ministerstvo zdravotnictví hotový jen věcný záměr zákona. Tedy jakousi osnovu. „Dokončení zákona se předpokládá v listopadu,“ uvádí mluvčí ministerstva Ladislav Šticha. Ještě v dubnu úřad odhadoval, že návrh dá do konce listopadu už ke schválení na vládu.

Nové prohlášení může znamenat několikatýdenní zpoždění. Dnes se může člověk domoci odškodnění nežádoucích účinků očkování leda soudně. Podle záměru ministerstva zdravotnictví by odškodnění mělo jít přímo ze státního rozpočtu, mluví se o základní částce 300 tisíc korun. Loni doporučil zajištění odškodnění následků po očkování Ústavní soud.