Aktualizováno
Křetínský má zájem o vlastníka britské pošty Royal Mail, ten první nabídku odmítl

Český miliardář Daniel Křetínský podal nezávaznou nabídku na převzetí vlastníka britské pošty Royal Mail. Křetínského investiční společnost Vesa Equity Invesment agentuře Reuters potvrdila, že má zájem odkoupit zbylé akcie firmy International Distributions Services (IDS), která je mateřskou společností Royal Mail. IDS ale nynější nabídku odmítla. Vesa už v IDS vlastní 27 procent.

„Přestože představenstvo IDS návrh EP Corporate Group odmítlo, skupina se těší na pokračování konstruktivní spolupráce s představenstvem, EP Group přitom zvažuje všechny své možnosti,“ uvedla v oznámení pro londýnskou burzu EP Corporate Group, mateřská společnost Vesa Equity Invesment.

Tržní hodnota Royal Mail činí podle Reuters 2,1 miliardy liber (62 miliard korun). Společnost IDS zahrnuje dva podniky, a to mezinárodní balíkovou síť General Logistics Systems (GLS) se sídlem v Amsterdamu a britskou Royal Mail v Británii.

Společnost Royal Mail se v posledních několika letech potýkala s problémy. Poškodily ji stávky zaměstnanců, incident v oblasti kybernetické bezpečnosti, pokuty od regulačního orgánu Ofcom za nesplnění cílů v oblasti doručování a také ztráta 360letého monopolu na doručování balíků z poštovních poboček.

EP v podání pro burzu uvádí, že si je vědoma složité situace Royal Mail. Slabé výsledky hospodaření, špatná kvalita služeb a a pomalu probíhající transformace podniku jej zastihly ve chvíli, kdy celý trh prochází strukturálními změnami, hodnotí stav britské pošty Křetínského skupina. „Vzhledem k rostoucí konkurenci nadnárodních společností na britském poštovním trhu se klíčovou stává soukromá investice do Royal Mail,“ tvrdí EP Corporate Group.

Listu Sunday Times Křetínský v květnu 2023 sdělil, že nemá v úmyslu se o Royal Mail ucházet. Pro společnost je podle jeho tehdejšího vyjádření výhodné zůstat na burze.

Do případné transakce by se podle Reuters mohla vložit britská vláda. Zákon o národní bezpečnosti a investicích totiž dává ministrům větší pravomoc rozhodovat o transakcích týkajících se kritické infrastruktury.

Pozn. red.: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatele deníku e15.