ODEMČENO: Akademii věd hrozí kolaps, krajům chybí miliardy ze Sberbank, Manta Energy je zpět

Pobočka Sberbank v Česku

Pobočka Sberbank v Česku Zdroj: Profimedia.cz

Akademii věd chybí stamiliony. Hrozí kolaps, varuje instituce. Kraje a města čekají na sedm miliard uvízlých ve Sberbank. Lužová slibuje vyplatit většinu. Na trh energií se vrací padlý dodavatel Manta Energy. Jeho matka stále dluží čtvrt miliardy.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC.

odemykáme >>>

Akademii věd chybí stamiliony. Hrozí kolaps, varuje instituce

Akademii věd dohnalo zdražování. Kvůli změně distribuční smlouvy jí oproti loňsku vzrostly náklady na energie o 389 procent. Čísly řečeno dodatečné náklady na energie v letech 2022 až 2023 činí 562 milionů korun. Vláda nedokázala peníze v dostatečném množství nahradit a reálně hrozí omezování výzkumu, spekuluje se i o odstavení energeticky nejnáročnějších provozů, jako je například laserové centrum v Dolních Břežanech u Prahy.

odemykáme >>>

Na trh energií se vrací padlý dodavatel Manta Energy. Jeho matka stále dluží čtvrt miliardy

Velkoobchodník s energiemi Manta Commodities, s nímž od června probíhá insolvenční řízení, vyhlíží návrat na energetický trh. Přestože zhruba čtvrtmiliardové dluhy společnost stále neuhradila, její dceřiná firma Manta Energy může od minulého týdne znovu obchodovat s plynem i elektřinou. Firma tento krok nekomentuje, předběžný insolvenční správce Lee Louda v tom však vidí příležitost k většímu uspokojení věřitelů. 

odemykáme >>>

Kraje a města čekají na sedm miliard uvízlých ve Sberbank. Lužová slibuje vyplatit většinu

Hejtmani, primátoři a starostové napjatě čekají na výsledek jednání insolvenční správkyně padlé Sberbank CZ Jiřiny Lužové s Českou spořitelnou. Ta údajně nabídla za úvěrové portfolio Sberbank takovou cenu, která by měla stačit na výplatu 90 procent pohledávek samospráv. Mezi věřiteli banky je kolem dvou set měst a obcí, které požadují celkem 3,6 miliardy korun. Kraje mají vůči bance pohledávky za dalších 3,3 miliardy korun.

Další články z prémiového článku:

Nikdy nebylo lépe. Banky mají vyděláno více než za celý loňský rok, zisky šplhají k dvojnásobku

Domácí finanční domy mají našlápnuto k tučnému byznysovému roku. Jak vypovídají předběžná data České národní banky, jen od ledna do konce srpna dokázalo tuzemské bankovnictví vydělat necelých 74 miliard korun, meziročně tedy o necelých 80 procent více. Banky už ke konci srpna nakumulovaly o pět miliard vyšší zisk než za celý loňský rok. Bankéřům přišel k duhu strmý růst úrokových sazeb ČNB v prvním pololetí, stejně jako stabilní kvalita úvěrového byznysu, na kterém zatím není znát hrozba ekonomické recese. Právě bohatý bankovní letošek má v příštím roce vydatně sytit státní kasu.

Inflace přetrvá, je potřeba dále zvyšovat úrokové sazby, říká viceguvernér ČNB Marek Mora

Zvyšování úrokových sazeb velkých centrálních bank, napjatý trh práce s dynamickým mzdovým vývojem a příliš expanzivní fiskální politika působí na další růst cen. „Pořád si myslím, že v tomto vysoce inflačním prostředí je povinností bojovat s vysokými inflačními očekáváními a potvrzovat naše odhodlání, že jsme připraveni přivést inflaci k cíli co nejrychleji,“ řekl viceguvernér ČNB Marek Mora v rozhovoru pro E15. Vyjádřil také k devizovým intervencím, rozpočtové politice státu, k plánům na zavádění mimořádných daní a rovněž ke své budoucnosti v bankovní radě, v níž mu na začátku příštího roku vyprší mandát.

Video placeholde
Zatracená čísla č. 13 titulky • Videohub

Stávky zhoršují francouzské energetické potíže. Chybí benzin, náběh reaktorů se odkládá

Jedním z důležitých faktorů, který ovlivňuje dostupnost a ceny elektřiny v Evropě, je dlouhodobá odstávka zhruba půlky francouzské jaderné flotily. Na její restart se proto před zimou netrpělivě čeká. Společnost EDF však oznámila odklad plánu na zprovoznění šestice reaktorů. Důvodem je stávka pracovníků, která zdržuje opravy a údržbu. Protesty zaměstnanců společnosti TotalEnergies k tomu dále snižují dostupnost pohonných hmot v zemi. S potížemi se aktuálně potýká téměř třetina čerpacích stanic.

Polovodičový průmysl jde z krize do krize. Drtí ho střet USA s Čínou i nízká poptávka

Jako na horské dráze. Tak se musejí cítit investoři, kteří sázejí na americký trh polovodičů. Poté, co se obor vzpamatoval z důsledků pandemie, vystupňoval americký prezident Joe Biden takzvanou polovodičovou válku s Čínou. A k tomu se dostávají na veřejnost zhoršující se finanční výhledy firem, které se obávají klesající poptávky kvůli stále reálnější globální recesi.

Křetínského fond Vesa odprodává akcie firmy Foot Locker. Zůstává však největším podílníkem

Fond Vesa Equity Investment, který spravuje peníze česko-slovenských byznysmenů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, postupně snižuje svůj podíl v maloobchodním prodejci tenisek Foot Locker. Od konce září fond prodal akcie za desítky milionů dolarů. Nadále však zůstává největším akcionářem této globální americké firmy.