ODEMČENO: Česko projde hlubší recesí, Amazon ulovil PPF, České dráhy i Jančura krvácejí

Energetická krize v Evropě (obraz vygenerovala umělá inteligence Midjourney)

Energetická krize v Evropě (obraz vygenerovala umělá inteligence Midjourney) Zdroj: Midjourney

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu…

odemykáme >>>

Česko si projde hlubší recesí než většina Evropy. Domácnosti začnou utrácet až v roce 2024

Česká recese je nevyhnutelná a její dno může ležet nečekaně hluboko. Toto temné poselství alespoň nabízí pohled do analytických prognóz vývoje tuzemské ekonomiky pro nadcházející rok, kdy nejčernější vize počítají s meziročním propadem převyšujícím dvě procenta. Jak uvádějí reporty monitorované agenturou Bloomberg, nejhlouběji má tuzemská ekonomika spadnout na přelomu prvního a druhého čtvrtletí. Tehdy má pomyslný měřák ekonomické aktivity ukazovat bezmála procento do záporu. 

odemykáme >>>

České dráhy i Jančurův RegioJet krvácejí. Miliardy za elektřinu dražší jízdné nevyřeší

Osobní vlakoví dopravci najíždějí do nejostřejšího oblouku novodobé historie tuzemské železnice. Jen Českým drahám vzrostou náklady na trakční elektřinu během dvou let o 166 procent, tedy o miliardy korun. Masivní nárůsty ochromují i jejich konkurenci: RegioJet, Leo Express a další. Vykolejení drážního byznysu má zabránit státní strop na ceny elektřiny, zdražení jízdného a hlubší úspory.

odemykáme >>>

Amazon postaví v Česku cloudové úložiště. Loví startupové jednorožce, získal i PPF

Největší cloud světa Amazon Web Services (AWS) se v Praze chystá spustit lokální zónu, která doplní síť jeho rozsáhlých datových center v Evropě. Chce tak českým zákazníkům nabídnout rychlejší spojení či lokální ukládání dat. Amazon se mimo jiné připravuje na spuštění státního cloudu. Roste mu také počet zákazníků, nedávno například získal skupinu PPF.

VIDEO: Pád cen bytů je tady  

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 16. díl • Videohub

Další články z prémiového obsahu:

Vstup Esetu na burzu může být benefitem pro zaměstnance, říká jeden z nejbohatších Slováků

Před třiceti lety založil zřejmě nejúspěšnější produkt kapitalismu na Slovensku – kyberbezpečnostní společnost Eset. V jeho vedení si užil bouřlivá devadesátá léta i cestu na vrchol, nyní se ve společnosti věnuje strategickému směřování. Pozornost v současné době věnuje více rozvoji občanské společnosti nebo boji s politiky, kteří zatahují Eset do politických sporů.

„Politici chtěli vytvořit systém, který je vhodný pro pár vyvolených, tedy že pro vybrané lidi fungoval jinak než pro běžného člověka. Byl to záměr širšího byznys plánu,“ říká v rozhovoru pro deník E15 slovenský miliardář Miroslav Trnka, jehož jmění podle odhadu žebříčku Elita byznysu Magazínu E15 dosahuje 18,8 miliardy korun. 

Průmysl počítá se zastropováním cen pro velkopodniky. Tlak na vládu sílí

Zastropování cen energií by se od ledna mělo týkat i velkých podniků, takzvaných velkoodběratelů. Přestože rámec kompenzačního mechanismu pro dodavatele energií ještě není hotový, všechny zainteresované strany se stropem pro průmysl počítají. Vláda se kvůli chybějícímu finálnímu řešení dostává pod čím dál větší tlak, protože jí k zastropování cen pro firmy zatím chybí notifikace Evropské unie.

Americký štempl za 41 miliard. Sberbank chybí souhlas pro deal se spořitelnou, zbývá pár dní

Dvanáctý prosinec se stane příštím milníkem pro osud věřitelů padlé Sberbank. Ten den totiž končí platnost výjimky z protiruských sankcí udělené Úřadem pro kontrolu zahraničních aktiv při ministerstvu financí Spojených států. Chybějící stěžejní americké razítko by jednak z hodiny na hodinu odstřihlo Sberbank CZ od počítačových systémů a zároveň by zmařilo největší bankovní deal letošního roku na odkup úvěrového portfolia padlé Sberbank Českou spořitelnou. Pouhých pět dnů před koncem lhůty přitom banka potřebné razítko stále nemá.

České banky odmítají vést účty kryptobyznysu. Jeho útočiště padlo se zánikem Equa bank

Zamítnutí transakce směřující na burzu virtuálních měn, zablokování účtu či odnětí funkce okamžitých plateb. Na ještě větší komplikace narážejí podnikatelé, kteří s digitálními měnami obchodují či je přijímají jako platební prostředek. Po nedávném převzetí Equa bank finančním domem Raiffeisenbank hrozí podle České kryptoměnové asociace, že domácímu kryptobyznysu nezůstane v tuzemsku žádná možnost bankovního spojení.

Další články najdete v rubrice E15 Premium