ODEMČENO: EU chce vlastní OpenAI, světové burzy ožijí, kam zamíří bitcoin po startu ETF?

Burzy

Burzy Zdroj: Jan Juhaniak

  • EU chce vlastní OpenAI. Startupům dá přístup k superpočítačům, pomůže i Ostrava
  • Světové burzy letos ožijí, míří na ně zástup nováčků. IPO chystá i vlastník značek Salomon a Atomic
  • Kam půjde cena bitcoinu po startu ETF?

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 Kam půjde cena bitcoinu po startu ETF?

Cena největší kryptoměny se bezprostředně po schválení bitcoinových burzovně obchodovaných fondů (ETF) sotva pohnula, ve čtvrtek ale poskočila až na 49 tisíc dolarů. A podle expertů dále poroste. Pokud se jejich předpověď alespoň částečně naplní, mají se držitelé bitcoinu na co těšit.

odemykáme >>>

🔓 Světové burzy letos ožijí, míří na ně zástup nováčků. IPO chystá i vlastník značek Salomon a Atomic

Po dvouletém útlumu způsobeném válkou na Ukraině, energetickou krizí, kolísáním trhů a zvyšováním sazeb centrálními bankami by letos burzy v USA i v Evropě mohly konečně oživit větší počty nových firem. Mezi nováčky, kteří se chystají na primární veřejnou nabídku (IPO), jsou například výrobce ikonických sportovních značek Salomon, Wilson a Atomic, německý řetězec i v Česku populárních parfumerií, aténské mezinárodní letiště, divize evropské automobilky zaměřená na produkci elektromobilů nebo nový majitel Zásilkovny.

odemykáme >>>

🔓 EU chce vlastní OpenAI. Startupům dá přístup k superpočítačům, pomůže i Ostrava

Evropská unie chce přispět k tomu, aby na starém kontinentu vznikaly podobné společnosti a organizace zaměřené na umělou inteligenci, jako je americká OpenAI. Evropská komise zpřístupní startupům kapacity evropských superpočítačů, na nichž bude možné trénovat rozsáhlé jazykové a další modely pohánějící dnešní AI typu ChatGPT. K dispozici bude i nejrychlejší český superpočítač.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Blaničtí rytíři penzijního spoření vystoupili z hory. Mávají DIPkem, zbývá ho jen nabrousit • e15

Další články e15 Premium

Prohra u ústavního soudu by přišla draho nejen vládu, ale i budoucí důchodce

U ústavního soudu v Brně jde o hodně. Nejen o desítky miliard, ale i o vážné politické důsledky pro vládní koalici v případě, že by soudci vyhlásili loni schválenou změnu v mimořádných valorizacích za protiústavní. Ono to sice s popularitou naší vlády vypadá, jako by její členové už dávno mohli jíst muchomůrky a chodit na červenou, ale přece jen jako soudem uznaní lumpové, kteří okradli babičky a dědečky o tisícovku měsíčně, by to měli nejen v nejbližších volbách o dost těžší. Komentář vyšel na Reflex.cz.

Zneuznaný dobyvatel Londýna i zázrak lithia. Patero akciových vítězů podle Michala Semotana

Analytická očekávání o pohybu hlavních akciových trhů v letošním roce provází na počátku ledna nebývalá kontroverze. Jen desítka nejvýznamnějších bank z Wall Street se v prognóze konečné hodnoty klíčového indexu S&P 500 rozchází takřka o tři tisíce bodů. Výhledy tak sahají od totálního zmaru spojeného se čtyřicetiprocentním propadem až po dvouciferný růst. Investiční strategie založená na prostém kopírování indexu tak může být pro tento rok poněkud ošidná. Nahlédli jsme proto do dílen domácích analytiků, kteří se nebáli zhostit ožehavé role „stockpickerů“ a prozradili konkrétní tituly firem, které letos mají skvělé byznysové východisko. A možná svým akcionářům udělají v závěru roku spoustu radosti.

Dlouhodobý investiční bitcoin. Stát podporuje i spoření na důchod přes kryptofondy

Bitcoin je podle svých fanoušků ideálním prostředkem spoření na důchod a od letošního roku je v této představě nepřímo utvrzuje i stát. Daňové zvýhodnění se týká i cenných papírů navázaných na kryptoměny.