Newslinn chce být Instagramem pro novináře

Aplikace Newslinn

Aplikace Newslinn Zdroj: Newslinn

Dublinský start-up Newslinn si klade za cíl propojit novináře z celého světa přes jejich fotografie. Ty mohou novináři navzájem sdílet a volně publikovat. Aplikace tím chce dosáhnout ještě rychlejšího, relevantnějšího a kvalitnějšího zpravodajství.

Newslinn funguje na jednoduchém principu, který v mnohém kopíruje Twitter. Zaregistrovaný uživatel si vybírá, kdo z jeho „followerů“ může vidět, sdílet a libovolně použít jeho fotografie.

Aplikace je otevřená všem, pro novináře má však výjimečné kouzlo: přístup na start-up je pro ně zdarma, a to proto, že Newslinn chce vytvořit síť kvalitních prověřených žurnalistů, kteří se navzájem spojí (což zároveň znamená, že se „odspodu“ prověří bez nutnosti administrátorských zásahů) a budou tedy moci okamžitě využít zpravodajskou fotografii z druhého konce světa, kde se právě něco podstatného děje.

Aplikace NewslinnAplikace Newslinn | Newslinn

Pro komerční fotobanky může tento nápad znamenat patálii v podobě nižších zisků, to se však v tuto chvíli nedá ani odhadnout. U moderních technologií se nedá nikdy předem říci, jestli se myšlenka uchytí, zapadne, či změní svět, jako se to povedlo Facebooku.

Vyzkoušet si ji můžete sami: zaregistrujte se na http://newslinn.com/i/for-journalists.

Soukromá síť sídlící v Dublinu (i odtud možná plyne název Newslinn)má nicméně velkou důvěru – na svém startu v roce 2014 ji ostatně podpořil Google ze svého grantu DNI (Digital News Initiative).