Rusko zvažuje zákaz ovoce ze Srbska, kvůli polskému reexportu

Rusko zvažuje zákaz dovozu ovoce ze Srbska kvůli podezření na reexport polských jablek. Uvedl to ruský úřad pro bezpečnost potravin. Moskva nyní uplatňuje embargo na dovoz ovoce a řady dalších potravin z Evropské unie a dalších západních zemí.

Rusko zavedlo zákaz dovozu potravin loni v srpnu v reakci na sankce, které Spojené státy a Evropská unie na Moskvu uvalily kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Embargo se vztahuje na dovoz západního masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků.

Mnoha evropským výrobcům potravin ruské protiopatření zkomplikovalo přístup na rozsáhlý ruský trh. Někteří z nich se snaží ruské embargo obejít vývozem přes některé s Ruskem spřízněné evropské země, které nejsou členy EU, jako je Bělorusko nebo Srbsko.

Podle Evropské komise zasáhlo ruské embargo zemědělskou produkci z EU v hodnotě pěti miliard eur (136,8 miliardy korun). Brusel proto uvolnil na pomoc zelinářům a ovocnářům finanční pomoc.

Polský export do Ruska se loni propadl
Vývoz potravin z Polska do Ruska a dalších zemí Společenství nezávislých států (SNS) se loni kvůli ruskému embargu na dovoz z Evropské unie propadl o téměř čtvrtinu. Hodnota polského vývozu potravin do zemí SNS činila 1,7 miliardy eur (46,4 miliardy korun), což je o 22,9 procenta méně než v roce 2013.
„Byl to především důsledek embarga, nejprve na vepřové a poté na další zboží, včetně ovoce, zeleniny a mléčných výrobků,“ uvedlo polské ministerstvo zemědělství. Podíl polského vývozu potravin do SNS na celkovém polském agrárním exportu se loni snížil na 7,9 procenta z 10,7 procenta v roce 2013.