Přechodu do digitální ekonomiky brání zastaralá firemní kultura, tvrdí studie Microsoftu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Microsoft

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
10
Fotogalerie

Modernizaci a přechod na digitální ekonomiku v českých firmách brzdí zejména zastaralé řízení a styl práce. Vyplývá to z průzkumu společnosti Microsoft. Pracovní kultura je jedním z témat Dne spolupráce odkudkoli i soutěže CBRE Zasedačka roku.

České firmy dostatečně nevyužívají možností, které jim nové technologie otvírají. Modernizaci nejvíce brzdí důraz na čas strávený v kanceláři spíše než na výsledky práce, nedostatečná spolupráce mezi odděleními a také nízká samostatnost zaměstnanců, kteří často jen plní zadané úkoly, místo aby přicházeli s vlastními nápady. Autoři průzkumu tvrdí, že až 42 procentům českých společností brání v přechodu na digitální ekonomiku nepřipravenost vlastních zaměstnanců a managementu.  

Modernizace pracovní kultury je hlavním bodem šestého ročníku Dne spolupráce odkudkoli, který se koná 20. září. Microsoft téma rozvíjí i v rámci soutěže CBRE Zasedačka roku.

„Modernizace firemní kultury je pro české manažery tématem číslo jedna. Dvě třetiny  uvedly, že potřebují hlavně zlepšit spolupráci, zapojení a produktivitu zaměstnanců. Až poté následuje optimalizace procesů, inovace produktů či zkvalitnění interakce se zákazníky,“ říká Lenka Čábelová, manažerka komunikace českého a slovenského Microsoftu.

Moderní technologie nabízí řadu možností, jak práci zefektivnit. Důležité ovšem je, aby se je firmy naučily využívat. „Člověk, kterého práce baví a který se na ni dokáže soustředit, dokáže v krátkém čase mnohem více, než když jen rutinně plní zadání, které ho nezajímá. Moderní technologie tomu mohou pomoci, ale nestačí je jen pořídit. Lidé musí rozumět tomu, jak tyto nástroje používat,“ dodává Čábelová. 

„Řízení lidí zaměřené na výsledky musí být založené na vzájemné důvěře a odpovědnosti. Zaměstnanec díky možnosti zůstat doma nebo si přizpůsobit pracovní den rodinným aktivitám nechce ztratit důvěru v něj vloženou. Proto má snahu odvést svou práci co nejlépe,“ dodává Filip Muška, Workplace Consultant společnosti CBRE.

Ke změně stylu práce a firemní kultury výrazně přispívají i flexibilní kancelářské prostory. To potvrzuje i průzkum společnosti CBRE EMEA Occupier Survey 2018. Studie tvrdí, že podíl firem, které vůbec nevyužívají flexibilní prostory, během tří let poklesne z 35 procent na 21 procent. Oblíbené jsou zejména co-workingové prostory, v příštích třech letech vzroste jejich využívání o 20 procentních bodů.

„Mladí lidé vyrůstají a studují v prostředí, kdy je možné během dne volně fungovat a učit se po kavárnách nebo v moderních knihovnách. Při hledání práce budou vyhledávat firemní kulturu, která jim bude blízká díky návykům získaných ze studií a z běžného života,“ doplňuje Filip Muška.