PŘEHLEDNĚ: Koronavirová první pomoc ekonomice. Jak pomáhají vlády USA, Španělska nebo Česka?

Praha. Jindy plné hlavní město připomíná v těchto dnech město duchů

Praha. Jindy plné hlavní město připomíná v těchto dnech město duchů Zdroj: Michael Tomeš

Státy pumpují miliardy do svých ekonomik. Finanční stimuly mají mimo jiné přispět k rychlému rozběhnutí ekonomik po odeznění nejhorší části epidemie, firmám mají pomoci udržet zaměstnance. Podle řady odhadů může jít celkem až o desetinu globálního HDP. Loni ekonomiky světa dohromady dle odhadů MMF vygenerovaly hodnotu v objemu 86,5 bilionu dolarů. Podívejte se, jak které země svému hospodářství nyní pomáhají.

Evropská unie

Státy EU schválily vytvoření nouzového fondu ve výši 37 miliard eur (zhruba 1 bilion korun). Česko by mělo získat více než miliardu eur (27,8 miliard korun).

Česko

Na podporu podnikatelů a firem chce vláda dát 1 bilion korun. Na přímou pomoc by mělo směřovat zhruba 100 miliard korun a na záruky 900 miliard korun. Stát poskytne bezúročné úvěry, finanční injekce a dotace, kompenzace mezd zaměstnancům, odpuštění či oddálení plateb státu, operátorům či energetickým společnostem, oddálení splátek úvěrů. Pro živnostníky zavádí stát ošetřovné.

Slovensko

Vláda představila balíček 31 opatření, mezi které patří například odklad podání daňového přiznání, odložení plateb daní a odvodů, poskytování bezúročných úvěrů pro firmy, odklad splátek úvěrů a hypoték. Vláda také odpustí zaměstnancům z uzavřených provozoven sociální a zdravotní pojištění a daně z příjmu. Stát také nařídil snížení cen elektřiny.

Itálie

Vláda podpoří ekonomiku 25 miliardami eur (zhruba 680 miliard korun). Vláda pozastavila splátky půjček a hypoték a bankám poskytne státní záruky. Bankám vláda navýší prostředky, aby mohly pomoci firmám platit zaměstnance. Ruší se veškerá propuštění uskutečněná po 23. únoru a prodlužuje se rodičovská dovolená, lidem se také poskytují peníze na hlídání dětí. Vláda kromě toho zestátní zadluženou aerolinku Alitalia. Pro sektor letectví chystá vláda záchranný balíček za 600 milionů eur (16,2 miliardy korun).

Francie

Francie uvolní na podporu firem 45 miliard eur (více než 1,2 bilionu korun). Firmy budou mít k dispozici půjčky v celkovém objemu 300 miliard eur. V nejkrajnějším případě je vláda připravena zachránit firmy rekapitalizací, převzetím podílu nebo znárodněním. Stát umožní firmám odložit platby za plyn, elektřinu a vodu.

Německo

Země podpoří svou ekonomiku částkou až půl bilionu eur (zhruba 13,5 bilionu korun) na záruky a přímou pomoc. Dalších 500 miliard eur (13,5 bilionu korun) poskytne státní banka KfW na úvěry firmám. Jednou z variant při zachráně klíčových podniků je zestátnění.

Španělsko

Vláda a soukromé firmy společně vyčlení 200 miliard eur (5,4 bilionu korun). Půjde o půjčky, státní záruky a přímou pomoc.

Rakousko

Rakouská vláda připravuje finanční pomoc ekonomice v objemu 38 miliard eur (více než 1 bilion korun). Peníze půjdou na záruky na půjčky, přímou pomoc pro zvlášť zasažená odvětví a pro odklad daňových plateb.

Polsko

Polsko plánuje balík opatření v hodnotě 212 miliard zlotých (zhruba 1,3 bilionu korun). Peníze půjdou na pomoc při vyplácení mezd, odklad plateb sociálního pojištění, nabídka úvěrových záruk a mikropůjček pro podniky. Vláda přijme opatření proti nepřiměřenému zvyšování cen.

Maďarsko

Země chystá finanční stimuly v řádech miliard eur. Zavedla také moratorium na splátky půjček do konce roku. Chystá snížení daně z příjmu v nejvíce postižených odvětvích.

Velká Británie

Vláda poskytne 330 miliard liber (9,7 bilionu korun) na půjčky a záruky firmám. Odloženy jsou splátky hypoték o tři měsíce.

Portugalsko

Země představila balíček v hodnotě 9,2 miliard eur (249 miliard korun). Peníze půjdou na záruky na půjčky firmám v ohrožených odvětvích. Budou odloženy platby daní a sociálního pojištění a jedná se o odložení splátek půjček a hypoték.

Nizozemsko

Vláda plánuje utratit mezi 10 až 20 miliard eur (271 až 542 miliard korun) na podporu firem zasažených epidemií - peníze půjdou také na podporu mezd zaměstnanců z uzavřených provozů, a živnostníků.

USA

Vláda navrhuje balíček v objemu jednoho bilionu dolarů (více než 25 bilionů korun). Peníze mají jít na pomoc chudým lidem, aerolinkám a dalším firmám. Balíček půjde také navýšení prostředků bank.

Kanada

Vláda představila balíček v hodnotě 56,4 miliard amerických dolarů (asi 1,3 bilionu korun). Peníze půjdou na okamžitou podporu firmám, odloženy budou platby daní.

Austrálie

Vláda dá do podpory ekonomiky 11,4 miliard amerických dolarů (282 miliard korun). Peníze půjdou na přímou podporu chudým rodinám, na záchranu tisíců pracovních míst a podporu malých a středních firem. Vláda firmám zajistí dostupnější úvěry.

Nový Zéland

vláda dá na podporu ekonomiky 12,1 miliard amerických dolarů (300 miliard korun). Peníze půjdou na mzdy lidí v ohrožených odvětvích, pro seniory a chudé rodiny. Uvolní se daňové povinnosti, velká částka půjde na přímou podporu letectví.

Turecko

Turecká vláda představila balíček v hodnotě 15,4 milliardy dolarů (382 miliard korun). Peníze půjdou na podporu firmám, odloženy jsou daně a splátky úvěrů a sociálního pojištění pro ohrožená odvětví. Sníží se DPH na vnitrostátní lety. Peníze půjdou také na zvýšení důchodů a na péči o staré lidi.

Rusko

Ruská vláda přijala balíček v hodnotě 4 miliard dolarů (100 miliard korun) na podporu ekonomiky nejen v důsledku koronaviru, ale i propadu cen ropy. Jedná se o daňové úlevy pro aerolinky a podniky v cestovním ruchu. Stát také poskytne půjčky ohroženým firmám. Státním firmám Gazprom a Rosněfť bude možná umožněn odklad výplat dividend o půl roku.

Čína

Hovoří se o nejméně 100 miliardách dolarů (2,4 biliony korun), které čínská vláda dala na podporu firem. Čínská centrální banka zároveň napumpovala 174 miliard dolarů (4,3 biliony korun) do bank. Stát také poskytl firmám daňové úlevy a levné půjčky.

Japonsko

Vláda chystá podpořit ekonomiku 276 miliardami dolarů (6,8 bilionů korun), balíček chce představit v dubnu. Půjde například o bezúročné půjčky i přímou podporu firem.

Jižní Korea

Vláda nově přislíbila 39 miliard dolarů (téměř 1 bilion korun) pro malé a střední podniky. Firma poskytne záruky na úvěry a odklad splátek u stávajících půjček.

Írán

Země požádala Mezinárodní měnový fond o půjčku ve výši 5 miliard dolarů (124 miliard korun). Írán rovněž požádal amerického prezidenta Donalda Trumpa o zastavení přísných sankcí. Vláda potřebuje peníze přednostně na zdravotnický materiál, podnikání v zemi se snaží navzdory kritice omezovat co nejméně.