Čínská ekonomika zpomaluje, růst může klesnout pod sedm procent

Říše středu očekává ekonomický pokles

Říše středu očekává ekonomický pokles

Hospodářský růst Číny by mohl v druhé polovině letošního roku klesnout hluboko pod sedm procent. Naznačil to čínský ministr financí Lou Jiwei. Peking ještě letos v březnu počítal s daleko vyšším tempem.

Čínský ministr financí Lou Jiwei během svého vystoupení ve Washingtonu prohlásil, že čínská ekonomika by měla v druhé polovině roku klesnout na šest procent. Při růstu 7,7 procenta za prvních šest měsíců by mohl celkový růst za rok 2013 přesáhnout sedm procent, ale ani takové číslo nakonec nemusí být definitivní.

Aktuální předpověď je v rozporu s březnovým plánem Pekingu dosáhnout 7,5 procenta, se kterým se ztotožňuje i většina ekonomických předpovědí. Ještě v roce 2012 rostla čínská ekonomika dvouciferným tempem.

Jak píše BBC News, vystoupení ministra financí potvrzuje, jak rychle zpomaluje čínská ekonomika. Jedním z důvodů je například fakt, že Peking drží na uzdě stavební boom.

Zpomalení důležité asijské ekonomiky potvrzují i další ukazatele. Například spotřeba elektrické energie rostla pouze o 4,9 procenta v prvních pěti měsících oproti stejnému období loni. Pro srovnání v roce 2012 vyrostla spotřeba energie o 5,5 a o rok dřív dokonce o 11,7 procenta. Tento týden navíc vyšla nová čísla k čínskému importu a exportu, která byla daleko za veškerým očekáváním z loňského roku. Vývoz v červnu klesl o 3,1 procenta ve srovnání s loňským rokem, což naznačuje slabou globální poptávku po čínském zboží. Dovoz oproti loňskému roku klesl o 0,7 procenta.