Další do party. Pod stropové ceny se dere i ČEZ a konkurenční boj se přiostřuje

Společnost ČEZ

Společnost ČEZ Zdroj: profimedia.cz

U dodavatelů energií dál roste optimismus ohledně vývoje energetické krize. Po společnostech Innogy, E.ON, MND a Centropol tak výhodnější tarify představila i společnost ČEZ, jednička v dodávkách elektřiny. Polostátní gigant jako první přichází s novým přístupem, v rámci něhož zafixované tříleté tarify postupně zlevňuje pod stropové ceny.

Cena energií u nových tarifů první rok zůstane na hranici stropu, tedy 2500 korun za megawatthodinu u plynu a dvojnásobek u elektřiny. Druhý rok obě ceny klesnou na 2090, respektive 4690 a třetí rok se dostanou ještě hlouběji pod strop. V průměru bude zákazník platit 2030 korun za megawatthodinu plynu a 4677 korun u elektřiny.

„Vždy jsme říkali, že pokud budou velkoobchodní ceny klesat, budeme na to pružně reagovat a snižovat naše ceny. To nyní děláme,“ říká šéf ČEZ Prodej Tomáš Kadlec, podle něhož má ČEZ nyní kolem 1,5 milionu klientů s dlouhodobým závazkem, přičemž stovkám tisíc z nich budou fixace brzy končit. Nový tarif podle něho míří nejen na tyto klienty, ale také na potenciálně nové zákazníky nebo i ty, kteří u společnosti nyní využívají ceník na dobu neurčitou.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor se domnívá, že jde o další vystupňování konkurenčního boje na trhu dodavatelů. „Trh opět začíná fungovat a profitovat z toho bude zákazník,“ říká.

Nabídka ČEZ podle něj míří především na konzervativní zákazníky, kteří upřednostňují jistoty. „Zároveň ale novým konceptem klesajících cen minimalizuje riziko, že se klient zamkne v nevýhodném tarifu. ČEZ sice mohl nabídnout zprůměrovanou cenu na celé tři roky, ale tento koncept věrohodněji kopíruje velkoobchodní ceny na burze,“ dodal.

Jako první z velkých hráčů podstropové tarify zveřejnila společnost E.ON. Dvojka na trhu dodavatelů elektřiny klientům nabídla jednu megawatthodinu elektřiny za 4746 a u plynu stejný objem dodávek za 2499 korun. Ceny ovšem zůstávají fixní po celou dobu tří let. „E.ON míří na konzervativnější klienty, kteří mají zvýšené obavy z budoucího vývoje, situaci vnímají jako rizikovou a domnívají se, že ceny budou klesat pomalu. Aktuálně ale tříletou fixaci nedoporučuji ani velmi konzervativním odběratelům. Podstropové nabídky s delší fixací v tuto chvíli vnímáme z části jako gesto, jednak zákazníkům, jednak ostatním obchodníkům,“ hodnotí nabídku společnosti E.ON Michal Macenauer, ředitel strategie EGÚ Brno.

S jiným přístupem přišla jednička na trhu s plynem Innogy. Plyn novým zákazníkům nabídla o deset procent levněji, než je strop, s tím, že cena platí pouze rok. Na další období nastaví cenu podle aktuální situace na trhu. Tento tarif podle analytiků míří na největší optimisty z řad klientů, porovnáme-li nabídky tří zmíněných největších hráčů. Tito zákazníci totiž věří, že ceny budou na trhu klesat rychleji.

Ceny energií na energetické burze od poloviny prosince soustavně klesají. Je to dáno mnoha faktory. „Na celoevropské úrovni se daří nahrazovat dodávky plynu. Velmi pomáhají také úspory, které zákazníci dělají, a samozřejmě přispívá i přívětivé počasí,“ vysvětluje Kadlec.

Velkoobchodní cena elektřiny na burze v posledních týdnech klesla ke 165 eurům za megawatthodinu. U plynu sestoupila pod úroveň 66 eur. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem.