Francie plánuje novou daň na chytré telefony a tablety

Tablet

Tablet

Výrobcům komunikačních zařízení hrozí, že budou muset ve Francii platit novou kulturní daň z chytrých telefonů a počítačových tabletů. Její výtěžek by směřoval na podporu spisovatelů, filmařů a hudebníků.

Francouzská organizace pro výběr autorských poplatků Copie France už minulý týden dosáhla dílčího úspěchu, když francouzský soud nařídil americké společnosti Apple, aby jí vyplatila přes pět milionů eur (zhruba 130 milionů korun) vybraných na autorských poplatcích při prodeji tabletů iPad v roce 2011.

Apple před dvěma lety poplatky při prodeji účtoval. Nevyplácel je však organizaci Copie France, ale ukládal na zvláštní účet. Současně vedl právní kroky proti těmto poplatkům. Organizace po Applu požaduje celkem asi 7,2 milionu eur (zhruba 185,6 milionu korun). Rozhodnutí soudu je ale jen předběžné, takže stanovená částka se ještě může změnit. Apple má dva měsíce na to, aby se proti rozhodnutí odvolal.

Výrobcům mobilních zařízení se podařilo přimět francouzskou vládu, aby autorské poplatky pro tablety loni zrušila. Francie ale teď údajně zvažuje, že na chytré telefony a tablety zavede kulturní daň ve výši jednoho procenta. Chce tak získat prostředky na podporu umělců, jejichž díla se ve velkém měřítku stahují z internetu zdarma.

„Vzhledem k rozsahu kulturního obsahu v takovýchto zařízeních je legitimní, aby jejich výrobci a prodejci přispěli na tvorbu tohoto obsahu,“ píše se ve zprávě jednoho z poradců francouzské vlády, z které cituje list The New York Times.