Francie po 40 letech modernizuje své obrněné transportéry

Transportér VMBR

Transportér VMBR Zdroj: U.S. Army

Francouzské pozemní vojsko se vyzbrojí novými víceúčelovými obrněnými vozy a obrněnci pro průzkumnou a bojovou činnost. Tamní ministerstvo obrany podepsalo s výrobci Nexter, Renault Trucks Défense a Thales kontrakt v hodnotě pěti miliard eur (138 miliard korun).

Nová generace obrněnců podle vlády zvýší autonomní působení francouzských obrněných transportérů ze současných 24 na 72 hodin. Ujedou bez tankování 800 kilometrů a nový počítačový systému má posádce umožnit lépe mapovat postavení nepřátelských i spřátelených jednotek.

Multifunkční vozidlo VBMR o váze 24,5 tuny bude od roku 2018 postupně nahrazovat dosavadní obrněná vozidla VAB, které převážejí jednotky do místa bojů více než 40 let. Generace průzkumných a bojových transportérů EBRC o váze 25 tun začne od roku 2020 nahrazovat zastaralé typy AMX-10RC a Sagaie.

Vozidla VAB, které chce Francie postupně nahradit Transportéry VAB, které chce Francie postupně nahraditTransportéry VAB, které chce Francie postupně nahradit | David Monniaux, wikimedia commons (CC BY-SA 3.0)

„Bylo načase, bylo to naléhavé,“ prohlásil ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Do roku 2025 by mělo sloužit ve francouzské armádě 780 VBMR a 110 EBRC. Poté Francie přistoupí k další modernizaci obrněnců, především dalšími 1300 lehčími verzemi VBMR a renovací tanku Leclerc s cílem prodloužit jeho životnost do roku 2040.

Spojené státy opakovaně vyzývají své evropské spojence v NATO, aby zvýšili vojenské rozpočty a modernizovali své vojenské síly s cílem být s to čelit novým bezpečnostním výzvám.