Kdyby Česko nevyváželo elektřinu, obešlo by se bez jedné jaderné elektrárny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEPS

Z Česka se loni vyvezlo 16,9 terawatthodiny elektrického proudu. Jinými slovy už čtvrtý rok v řadě by se Česká republika pro pokrytí vlastní spotřeby obešla bez jedné z jaderných elektráren, nebo bez dvou pětin výroby z uhelných zdrojů. Vyvezená elektřina by bez problémů pokryla spotřebu domácností a ještě by dvě terawatthodiny zbyly. Za vývozním rekordem z roku 2012 zaostal loňský rok o 1,4 procenta. Vyplývá to ze statistiky Energetického regulačního úřadu.

Tradičně nejvíce elektřiny putovalo přes hranice do Rakouska. Podle údajů evropského sdružení provozovatelů přenosových sítí ENTSO-E za loňský leden až listopad si oproti roku 2012 prohodily místo dvojky a trojky mezi destinacemi pro českou elektřinu Německo a Slovensko, které spadlo na třetí místo.

Celkem přeteklo přes hranice se sousedními státy z Česka 27,5 terawatthodiny proudu, což je o 4,4 procenta méně než v roce 2012. Do tohoto čísla se však počítá i 10,5 terawatthodiny elektřiny, která přes Česko jen proteče. Nejvíce jí loni stejně jako v roce 2012 přišlo z Polska, kudy se na jih tlačí proud z německých větrných elektráren na severu Německa.

Čistá výroba elektřiny v Česku se loni snížila o 0,3 procenta. Největší pokles se týkal uhelných elektráren, které kvůli odstávce elektrárny Prunéřov vyrobily o 2,1 terawatthodiny méně. Přesto dodaly na trh více než polovinu vyrobené elektřiny.

Produkce obnovitelných zdrojů spadla loni meziročně o 1,7 procenta. Důvodem je především slabší výkon solárních elektráren. Ty se zejména v prvním pololetí potýkaly s výrazně podprůměrným slunečním svitem. Jejich výroba se propadla o 103 gigawatthodin. Díky slabému slunci inkasovali výrobci celkově nižší částku věnovanou na podporu obnovitelných zdrojů. Do účtů za elektřinu pro domácnosti a firmy se to však promítne podle stávajících pravidel až za dva roky.

Výroba elektřiny v roce 2013Výroba elektřiny v roce 2013 | ERU