Lomonosov je v cíli. Plovoucí jaderná elektrárna již zásobuje elektřinou vzdálené oblasti

Plovoucí jaderná elektrárna Lomonosov

Plovoucí jaderná elektrárna Lomonosov Zdroj: Reuters

Plovoucí jaderná elektrárna Lomonosov
Plovoucí jaderná elektrárna Lomonosov
Plovoucí jaderná elektrárna Lomonosov
Plovoucí jaderná elektrárna Lomonosov
Plovoucí jaderná elektrárna Lomonosov
35
Fotogalerie

Akademik Lomonosov je u konce své cesty. Dorazil do vzdálených oblastí v Severním ledovém oceánu. Plovoucí jaderný reaktor je nyní v Čukotské oblasti u města Pevek, kde byl plně uveden do provozu a začne naplno zásobovat tyto vzdálené oblasti. Projekt je zajímavý tím, že jde nejspíš o největší a první jadernou elektrárnu, která pluje, respektive je zakotvena na moři a která je současně zapojena do sítě.

Zařízení je produktem ruské jaderné agentury Rosatom a její energetické dceřinné divize Rosenergoatom. Společnosti uvedly, že dokončení jaderné elektrárny Akademik Lomonosov, bylo jedním z jejich hlavních cílů pro letošní rok. 

„Projekt výstavby plovoucí jaderné elektrárny můžeme považovat za dokončený. Akademik Lomonosov se oficiálně stává jedenáctou jadernou elektrárnou v Rusku a také zároveň tou nejsevernější na světě,“ uvedl Andrei Petrov, generální ředitel Rosenergoatomu. 

„Lomonosov je unikátní svojí multifunkčností. Především schopností poskytovat energii vzdáleným a izolovaným regionům,“ doplnil Vitaly Trutnev, stavební ředitel Rosatomu.

Lomonosov vyrábí eletřinu již od konce loňského roku, avšak plnému provozu bránila chybějící povolení. Nyní je však unikátní plovoucí jaderná elektrárna plně funkční a může tak začít zásobovat nejrůznější vzdálené destinace na severní polokouli. Loď také mimo jiné nahradí uhelnou elektrárnu ve městě Pevek, která poskytovala energii a teplo více než 75 let. 

Od prosince Akademik Lomonosov vyrobil 47,3 milionu kWh elektřiny, což odpovídá zhruba 20 procentům regionální poptávky. Je vybaven dvěma jadernými reaktory KLT-40S, které generují až 70 megawattů elektřiny.