Německá města plánují stavět elektrárny za miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Komunální dodavatelé energie z osmi velkých německých měst chtějí energetické koncerny připravit o zákazníky. Zatím dodávali proud vyrobený v elektrárnách gigantů, jako je E.ON, RWE, Vattenfall nebo EnBW, do budoucna ale hodlají vybudovat vlastní energetické zdroje.

Do jejich stavby plánují během příštích deseti let investovat až deset miliard eur, zjistil německý deník Financial Times Deutschland. Komunální dodavatelé energie, plynu a vody ve městech, mezi něž patří Kolín nad Rýnem, Frankfurt nebo Mannheim, se před dvěma lety sdružili do spolku 8KU. „Jsme připraveni během deseti let investovat deset miliard eur a vytvořit tím výkon deset gigawattů,“ řekl koordinátor spolku 8KU a šéf Městských služeb Lipska Thomas Prausse.

Z deseti miliard má jít podstatná část na stavbu elektráren z obnovitelných zdrojů, především větrných. Většina prostředků však bude využita na vybudování lokálních kombinovaných výroben tepla a elektřiny na bázi plynu a uhlí. Spolek prý zkoumá také možnosti stavby větrných zdrojů v Polsku.

Zmíněná suma investic by zajistila výkon představující asi desetinu celkové produkce elektřiny v Německu. Tento výkon by odpovídal zhruba osmi velkým jaderným elektrárnám, vyčíslil list FTD. Právě odstavení osmi reaktorů, které vláda Angely Merkelové provedla letos na jaře, výrazně oslabilo monopolní pozici „velké čtyřky“ na německém trhu. Této situace se teď snaží dodavatelé využít.

Zhruba tisícovce drobných komunálních dodavatelů patří více než polovina německého obchodu s elektřinou. Doteď ale prodávali hlavně proud vyrobený ve velkých koncernech.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.