Strnadovy vítkovické strojírny míří do konkurzu. Pandemie vzala firmě naději na záchranu

Produkce Vítkovice Heavy Machinery

Produkce Vítkovice Heavy Machinery Zdroj: Vítkovice Heavy Machinery

Vítkovice Heavy Machinery
2
Fotogalerie

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery couvá ze záměru obnovit svůj byznys. Strojírny podnikatele Jaroslava Strnada tento týden vzaly zpět svůj březnový návrh na reorganizaci, který počítal s omezeným zachováním činnosti ve čtyřech provozech firmy.

Strojírny počátkem března zastavily výrobu, posléze ji ve velmi omezené míře obnovily. O dalším osudu firmy rozhodne dnešní schůze věřitelů. 

„Vítkovice Heavy Machinery míří bohužel do konkurzu. Dlužník vzal zpět návrh na povolení reorganizace a nebyl podán návrh nikým jiným. Situaci pravděpodobně zapříčinila pandemie koronaviru a podnik se prodá v rámci konkurzního řízení,“ řekl pro deník E15 insolvenční správce vítkovických strojíren a člen občanské iniciativy KoroNerv-20 Lukáš Zrůst.

V polovině března, tedy před spuštěním vládních opatření proti šíření koronaviru, na sebe strojírny podaly insolvenční návrh. Podle něho byla firma dlouhodobě ztrátová a už nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií. Součástí návrhu byl i plán na reorganizaci byznysu. Firma posléze oznámila, že propustí kolem 350 ze zhruba osmi stovek zaměstnanců.

„Koronavirová pandemie, která insolvenční řízení dlužníka ovlivňuje od jeho samého počátku, měla negativní dopad na všechny ekonomické subjekty, zejména pak na subjekty, které se již před vypuknutím pandemie potýkaly s problémy, tak jako dlužník,“ uvedli tento týden v dokumentu oznamujícím stažení reorganizačního návrhu členové představenstva Vítkovice Heavy Machinery Jaromir Schmid a Daniel Doležal. „Pandemie a omezující opatření s ní spojená znamenaly další omezení výrobní činnosti a tím i další propad příjmů a zhoršení hospodářské situace dlužníka,“ doplňují s tím, že návrh reorganizace nemá podporu některých významných věřitelů. Mezi ně patří ČEZ ESCO nebo investiční společnosti Gomanold, která vůči strojírnám uplatňuje stamilionové pohledávky. 

„Pravděpodobným scénářem tak je, že firma půjde do úplného úpadku. Pokračování jakékoli části výroby bude záležet na dohodě věřitelů firmy,“ uvedl pro deník E15 předseda základní organizace OS Kovo Těžká mechanika Vítkovice Miroslav Solanský.

Úpadek rovněž s návrhem na reorganizaci firma oznámila už přede dvěma lety. Předchozí proces reorganizace strojíren skončil teprve v srpnu loňského roku vstupem průmyslníka a investora Jaroslava Strnada.