Světový lídr zpomaluje. Čínský trh s auty může spadnout na polovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ian Sane CC BY 2.0 Flickr

Čínský trh s auty může letos růst jen polovičním tempem proti loňsku. Uvedl to generální tajemník Čínského sdružení automobilových výrobců (CAAM) Tung Jang. Podle agentury Reuters očekává, že čínský trh s auty, který je největší na světě, v tomto roce stoupne o sedm procent. Na trhu se podle něj promítne zpomalující ekonomika.

„Osobně se domnívám, že letošní růst může dosáhnout sedmi procent,“ uvedl podle agentury Reuters Tung Jang. „Ekonomika zpomaluje. V automobilovém průmyslu se to odrazí, obvykle ale zůstává trochu pozadu za hospodářským cyklem,“ sdělil novinářům na okraji oborové konference v Šanghaji.

V loňském roce stoupl čínský automobilový trh o 13,9 procenta. Výsledek významně předčil očekávání CAAM. Pro letošek však sdružení odhaduje, že tempo růstu zpomalí na 8,3 procenta. Svaz podle Tunga svou prognózu oficiálně neupraví.

Lídr světového trhu

Čína již v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. V letošním třetím čtvrtletí rostla čínská ekonomika nejpomaleji za pět let. Tung před několika dny podle Reuters předpověděl, že růst prodeje automobilů v Číně letos pravděpodobně zpomalí na pouhých 4,6 procenta oproti původně očekávaným 8,3 procenta.