Těžbu uhlí na Ukrajině omezují boje, loni spadla o pětinu

Uhelný důl Lidjevka na Donbasu

Uhelný důl Lidjevka na Donbasu Zdroj: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Těžba uhlí na Ukrajině se v loňském roce propadla o 22 procent na 65 milionů tun poté, co boje vládních sil s proruskými separatisty narušily těžební aktivity na východě země. Uvedl to náměstek ukrajinského ministra energetiky Jurij Zjukov.

Ukrajina je druhým největším producentem uhlí v Evropě. Centrem těžby jsou však Doněcká a Luhanská oblast, kde se již řadu měsíců bojuje. To přinutilo mnoho ukrajinských uhelných dolů omezit nebo úplně zastavit těžbu.

Pokles těžby vedl k velkému nedostatku uhlí pro tepelné elektrárny, které na Ukrajině za normálních okolností zajišťují asi 40 procent dodávek elektřiny. Ukrajina se tak nyní potýká s nedostatkem elektřiny, ačkoli je obvykle jejím čistým vývozcem.

Kyjev byl proto nucen kupovat uhlí v Rusku a Jihoafrické republice. Snahy o dovoz uhlí z Ruska sice komplikovalo zadržování dodávek na hranicích, podle Zjukova však byl tento problém již vyřešen.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou nicméně i nadále mimořádně napjaté. Rusko loni anektovalo ukrajinský Krym a podle tvrzení Kyjeva podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. „Potřebujeme alternativu k ruskému uhlí,“ prohlásil Zjukov. Dodal, že Ukrajina jedná o budoucích dodávkách uhlí s Jihoafrickou republikou, Austrálií a Vietnamem.