Větrná energie pokryje do roku 2030 čtvrtinu poptávky v EU

Větrná elektrárna nedaleko Drážďan

Větrná elektrárna nedaleko Drážďan Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Větrná energetika by mohla mít v Evropské unii nezastupitelné místo. Tvrdí to alespoň prognóza Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA), která uvádí, že vítr pokryje do patnácti let čtvrtinu evropské poptávky po elektřině.

Jak popisuje EWEA, v souvislosti s aktuální výstavbou a plány pro nejbližší roky, do roku 2030 bude kapacita větrných parků v EU 320 gigawattů, přičemž 254 gigawattů dodají pozemní větrné elektrárny, zbylých 66 gigawattů půjde z offshore větrných parků.

Předpokládaná kapacita by tak měla dosáhnout víc než dvojnásobku kapacity z loňského roku (129 gigawattů). Do roku 2020 by se měla kapacita evropských větrných parků zvýšit na 192 gigawattů.

S uvažovanou instalovanou kapacitou bude evropská větrná energetika vyrábět 778 terawatthodin elektřiny, což je zhruba 25 procent celkové spotřeby elektrické energie v Evropské unii. Pro srovnání, za součásného stavu vítr pokryje zhruba 10 procent evropské poptávky po elektřině.

Kapacita větrných parků v jednotlivých zemích (předpoklad v roce 2030)Kapacita větrných parků podle zemí (předpoklad v roce 2030)Kapacita větrných parků podle zemí (předpoklad v roce 2030) | Repro ewea.org/

V roce 2030 by měla větrná energetika poskytovat více než 334 tisíc přímých a nepřímých pracovních míst v celé Evropské unii. Celkem 96 tisíc větrných elektráren by mělo evropské ovzduší zlepšit o 436 milionům tun CO2.

Jak však EWEA upozorňuje, další vývoj závisí na mnoha faktorech, zejména politické vůli a regulaci či jasné podpoře Evropské unie, která si dala za cíl do roku 2030 vyrábět elektřinu z 27 procent z obnovitelných zdrojů.

„Větrná energie bude páteří evropské elektrické energetiky na konci příštího desetiletí,“ věří Kristian Ruby, generální ředitel EWEA.