Za ČEZ se v Bulharsku postavili tamní experti

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Dnes vyprší bulharské dceři české skupiny ČEZ lhůta pro zaplacení dluhu vůči bulharské státní energetické společnosti NEK. Kvůli zadržení 67,4 milionu leva, což je v přepočtu téměř miliarda korun, ČEZ Electro Bulgaria čelí řízení o odebrání licence.

„Naše činnost plně vychází z bulharských zákonů. Všechna rozhodnutí děláme a budeme dělat v zájmu společnosti, akcionářů a více než dvou milionů klientů,“ odpovídá mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová na otázku, zda firma dluh zaplatí.

Veřejné slyšení o odebrání licence se odehraje 7. dubna. ČEZ a další dotčené společnosti, česká Energo-Pro a rakouská EVN, však získaly vlivného spojence. Bulharský Institut pro tržní ekonomiku (IME) vyzval tamní vládu, aby přestala zasahovat do práce energetického regulátora a urychleně reformovala energetický trh. Jinak hrozí jeho zhroucení. K výzvě se přidali také zástupci odborů, spotřebitelů, provozovatelů obnovitelných zdrojů a soukromé energetické firmy.

„Regulované ceny elektřiny stanovené regulačním úřadem nepokrývají náklady na výrobu, přenos a distribuci. Populistická cenová politika odčerpává kapitál z energetických firem, včetně těch vlastněných státem. Údržba a obnova aktiv a úhrada závazků vůči zaměstnancům a dodavatelům není možná,“ píše se ve výzvě. Řešením by měly být reformy, na které by dohlížely a finančně přispěly mezinárodní instituce.

Problém nereálných cen Bulharsko dožene v příštím roce, kdy země bude muset liberalizovat energetický trh. Ceny elektřiny by pak mohly podle odhadů expertů vyletět o 30 až 40 procent. Chudým domácnostem by takový růst účtů za elektřinu měla kompenzovat adresná sociální pomoc, tvrdí v nynější výzvě IME.