Zaměstnanci Škody Auto dostanou rekordní bonus 25 tisíc korun

Výroba ve Škoda Auto

Výroba ve Škoda Auto Zdroj: CTK

Zaměstnanci Škody Auto získají za hospodaření firmy v loňském roce bonus k výplatě v rekordní výši 25 tisíc korun. Loni firma vyplácela 16 tisíc korun. Vyplývá to z informací pro zaměstnance, kterou zveřejnilo odborové sdružení Kovo.

Celkový letošní bonus pro zaměstnance Škody tak dosáhne v průměru 60 tisíc korun. Vedle variabilní složky závislé na hospodaření, která se objeví v květnu v dubnové výplatě, obsahuje ještě fixní částky vyplácené hlavně před letními dovolenými a před koncem roku.

Škoda loni zvýšila zisk o 46 procent na 665 milionů eur, tedy v přepočtu asi 18,4 miliardy korun. Svým zákazníkům automobilka dodala rekordních 1,037 milionu vozů, což představuje meziroční nárůst o téměř 13 procent.

Ve firmě stále pokračuje kolektivní vyjednávání. Minulý týden navrhlo vedení společnosti odborům růst tarifních mezd o 2,6 procenta. To odbory Kovo okamžitě odmítly s tím, že návrh považují za vyloženou drzost vůči zaměstnancům. Odboráři následně přišli s návrhem na růst tarifů o 6,5 procenta na 12 měsíců.

Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích ve Škodě Auto je přibližně 34 tisíc korun a nynější dohoda platí do konce března. Škoda v Česku bez agenturních pracovníků a učňů zaměstnává 23 748 lidí, což je o 0,2 procenta více, než v roce 2013. Během příštích tří let se má počet zaměstnanců zvýšit o 2300.