Ranní check: Banky ruší Rusům účty, daňový balíček se měnit nebude, Apple nemá dost součástek

iPad Pro M2

iPad Pro M2 Zdroj: Apple

Dobré ráno! Je 135. den roku, svátek má Žofie. V tento den v roce 2018 otevřel ruský prezident Vladimir Putin kontroverzní Krymský most mezi Ruskem a ukrajinským poloostrovem Krym pro osobní dopravu.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Daňový balíček se v zásadních věcech měnit nebude, neustoupíme nátlaku, řekl Fiala

Vládou představená úsporná opatření jsou finální, opravit se mohou případně jen technické chyby, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v neděli v České televizi. Vláda podle svého předsedy nebude ustupovat nátlaku žádné ze zájmových skupin. Kabinet se chystá projednat konsolidační balíček v pondělí se zástupci zaměstnavatelů a odborů na zasedání tripartity.

Češi na mzdách chudnou. Další roky potrvá, než si celkově polepší

Inflace v loňském roce značně předehnala růst mezd a ani letos tomu spíš nebude jinak. I když by se situace mohla v dalším roce obrátit, nevykompenzuje ztrátu, kterou si domácnosti v průběhu posledních dvou let nabraly. Návrat na předkrizovou úroveň potrvá například podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila i pět až šest let.

Banky přitvrdily vůči Rusům a ruší jim bez varování účty. Jsou rizikoví, brání se

Ruská komunita v České republice upozornila na neohlášené rušení bankovních účtů ze strany některých v tuzemsku působících bank. Postiženi jsou především Rusové a Bělorusové, kteří pobývají v Česku na pracovní nebo studentská víza. Zástupci komunity tvrdí, že banky ruší jejich účty bez důvodu. Banky oponují, že jednají v souladu s legislativou a tyto občany považují za vysokorizikové.

Odbyt maců a iPadů se propadá. Apple čelí nedostatku součástek

Americký technologický gigant Apple zaznamenal už dvě čtvrtletí po sobě pokles tržeb daný především poklesem prodeje „vlajkových“ produktů, tedy macbooků a ipadů. Navíc servis těchto výrobků dlouhodobě čelí nedostatku součástek. Ekonomiku Applu zachraňují v posledních letech placené služby. Situaci naopak nepomáhá přesun výroby části součástek do Indie kvůli tamní nevalné kvalitě.

Česko má za sebou tajnou realitní krizi. Milionové slevy vtáhly investory, ceny už rostou

Česko má zřejmě za sebou realitní "krizi," a to aniž by si toho takřka kdokoli všiml. Ceny sice v některých neutěšených případech dokázaly propadnout i o nižší desítky procent, trh ale zařadil vyšší rychlost a zdá se, že (nejen) laciné zboží začalo zajímat investory. Alespoň tak signalizuje měsíc lásky, během něhož celá řada českých regionů hlásí nárůst cen bytů. V Praze například na obou pólech cenového spektra, kupce zajímá kvalitní zboží na prestižních adresách, stejně jako pražská periferie, kde se dá po slevách v uplynulém roce nakoupit až překvapivě levně. 

Stane se dnes:

  • Bude jednat tripartita. Vláda bude obhajovat konsolidační balíček a důchodovou reformu před zástupci zaměstnavatelů a odborů. 
  • Začíná oprava Barrandovského mostu, která potrvá do poloviny srpna.
  • Prezident Petr Pavel je na návštěve Dánska, kde se setká s premiérkou Mette Frederiksenovou a později královnou Margrethe II. 
  • Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenuje členy úřednické vlády nového premiéra Ľudovíta Ódora.