Ranní check: Čaputová zkouší Ficovu koalici. Škoda Auto školí tisíce lidí na elektromobily

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 296. den roku, svátek má Teodor. V tento den v roce 1997 Poslanecká sněmovna schválila zákon o vzniku 14 krajů.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Čaputová testuje, jak velkou kontrolu má Fico nad novou koalicí

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se rozhodla postavit nově vznikající vládě Roberta Fica. Nelíbí se ji nominace Rudolfa Huliaka na post ministra životního prostředí. Starosta města Očová, který například tvrdí, že klimatická krize je výmyslem mezinárodních elit, ovšem není jediná problematická postava budoucí vlády. Dosluhující prezidentka se však tradičně rozhodla nejít do ústavního konfliktu, ačkoliv by měla šanci na vítězství, a zablokovat i ostatní problémové nominanty. To, zda se Huliak nakonec stane ministrem, zároveň prověří, jak je silná pozice Roberta Fica.

✅ Škoda Auto na elektromobily přeškolila už 24 tisíc lidí. Slibuje jim uplatnění

Zaměstnanci Škoda Auto se bojí, že po kompletním přechodu na elektromobilitu ztratí práci, jak upozorňují tamní odbory. Ještě donedávna to navíc vypadalo, že by se výroba klíčového škodováckého modelu Enyaq mohla přesunout do německého Cvikova. Koncern Volkswagen nicméně potvrdil, že výrobu elektromobilu nechá v Mladé Boleslavi. Automobilka na elektromobily hromadně přeškoluje své pracovníky. A ačkoliv je výroba elektroauta na lidskou práci méně náročná, společnost propouštět zaměstnance neplánuje, tvrdí koordinátor technického vzdělávání Pavel Richter.

✅ Češi mají na to točit dobré sci-fi. Bod obnovy může být začátek, říká kritik Fila

Do českých kin se v těchto měsících dostává několik domácích příspěvků ze žánru science-fiction, například Bod obnovy. A přestože Češi dříve sci-fi filmy relativně uměli, pokusy z posledních let vyznívaly přinejlepším rozpačitě. Je však vůbec možné v našich podmínkách vyrobit kvalitní vědeckofantastický film, který snese srovnání se světem a odolá času?

✅ Pojišťovna víc než úřad. Aerolinky škrtly lety do „bezpečného“ Izraele

Létání do Izraele je stále bezpečné, rozhodly letecké úřady v Evropě i USA. Přesto aerolinky lety do Izraele zhusta ruší. Proč?

Stane se dnes:

  • Statistický úřad Eurostat zveřejní údaje o vývoji státního dluhu v zemích EU za druhé čtvrtletí.
  • Ázerbájdžán pořádá společné vojenské cvičení s Tureckem v několika regionech včetně ázerbájdžánské exklávy Nachičevanu.
  • Začíná platit český zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi a aromaty.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějších investic