Ranní check: Chatbot od Googlu je v Česku, poslanci mění ozdravný balíček

Google

Google Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 195. den roku, svátek má Karolína. V tento den v roce 1993 vznikl formát pro digitální audio MP3.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

✅ Poslanci mění konsolidační balíček

Jen technickými detaily, nikoli zásadními změnami se měli zabývat vládní poslanci při schvalování konsolidačního balíčku, který novelizuje přes šest desítek zákonů. Květnová dohoda pětice koaličních stran se však bortí. Soubor opatření na snížení schodků státního rozpočtu, který má platit od začátku roku, začali jako první torpédovat Piráti. S náměty na úpravy balíčku přicházejí také zákonodárci STAN či lidovci. Návrhy se týkají především přesunů některého zboží ze základní 21procentní sazby DPH do navrhované snížené sazby této daně ve výši 12 procent.

✅ Umělá inteligence od Googlu je v Česku

S dvouměsíčním zpožděním přichází AI jazykový model Bard od Googlu také do členských zemí EU. Konkurence ChatGPT od OpenAI slibuje mnoho funkcí a mluví 40 jazyky, v češtině jsou ovšem jeho schopnosti značně omezené. Chatbot Bard byl představen šéfem společnosti Sundarem Pichaiem na vývojářské konferenci I/O, která byla z velké části věnována inovacím Googlu na poli AI.

✅ Firmy si pochvalují neomezenou dovolenou

V Česku se již několik let drží jeden z nejvýsostnějších benefitů – placená neomezená dovolená. Zaměstnanci jsou ve firmách, které takovou výhodu nabízejí, údajně spokojenější a loajálnější. Nedochází přitom ani ke zneužívání, v průměru si pracovníci vyberou volna stejně, jako je zákonem daných dvacet dní. Některé podniky jdou dokonce dál a „neomezené volno“ je pro ně jen přestupní stanicí ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu.

✅ USA platí Kremlu miliardy za uran

Washington bezprostředně po ruské invazi na Ukrajinu zatrhl dovoz ropy, zkapalněného plynu a uhlí z útočící země. Kolem ruského uranu se však ve Spojených státech stále našlapuje po špičkách. Země se snaží nastartovat domácí produkci, část politiků se pokouší prosadit zákaz ruského importu, ale řada jaderných zařízení na něm stále závisí. Podobná situace panuje i v Evropě, kde se ruský atomový byznys rovněž zatím úspěšně vyhýbá sankcím. Vznikl i unijní projekt na produkci paliva do reaktorů VVER.

Stane se dnes:

  • ČNB zveřejní základní měsíční údaje platební bilance za květen
  • V Anglii stávkují lékaři před atestací za vyšší finanční ohodnocení
  • Indie vyšle do vesmíru sondu Čandrájan-3, která se pokusí přistát poblíž jižního pólu Měsíce
  • Proběhne jednání ministrů financí zemí EU, řešit se bude finanční pomoc Ukrajině