Ranní check: ČNB ulehčí sjednání hypotéky, škola pro youtubery po kritice ustupuje

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Dominik Kučera

Dobré ráno! Je 153. den roku, svátek má Jarmil. V tento den v roce 1953 byla ve Velké Británii korunována královnou Alžběta II. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy uplynulých hodin.

✅ Oktagon mohutně roste a míří za hranice. Obrat se blíží čtvrt miliardě korun

Byznys největšího českého zápasnického promotéra, organizace Oktagon, loni opět výrazně nabobtnal. Obrat vzrostl zhruba o dvě třetiny na úroveň deseti milionů eur, přibližně čtvrt miliardy korun, a čistý zisk se počítal v jednotkách milionů korun. Organizace do výsledků poprvé započítává německý trh, kde loni pořádala první dva turnaje.

✅ ČNB zrušila klíčovou překážku pro půjčky na bydlení

Česká národní banka uvolnila cestu pro oživení hypotečního trhu. Zrušila totiž limit pro maximální měsíční splátku úvěru v závislosti na příjmech žadatele o půjčku (ukazatel DSTI). Právě podíl splátek na měsíčním příjmu dlužníka byl podle znalců trhu jednou z nejčastějších příčin, proč zájemci o hypotéku na půjčku nakonec nedosáhli. Od roku 2020 mohli Češi na celkové splátky svých dluhů vynaložit maximálně polovinu svých měsíčních příjmů. O tom, že ČNB připouští diskuzi a potenciální rozvolnění tohoto ukazatele, E15 informovala už dříve. 

✅ Základní školy trpí nedostatkem míst, stěžují si starostové

Nejen pražské střední školy, ale do budoucna i ty základní mohou být ohroženy nedostatkem místy pro studenty a žáky. Praha s rostoucím počtem obyvatel potřebuje stavět nové mateřské a základní školy. Městské části vyčíslily potřebné investice na 27 miliard korun. Peníze ovšem metropole nemá a požaduje je po státu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) zvažuje vytvoření fondu, který by investice do zvyšování školních kapacit zastřešil.

✅ Škola pro youtubery po kritice shodila stránky a zmizela vila i limuzína

Škola U2B slibovala, že žáky bude vozit limuzínou a výuka měla probíhat ve vile. Díky tomu, že se označovala jako škola pro youtubery, se jí dostalo pozornosti od influencerů a médií prakticky zdarma. Ředitel David Černý nakonec přiznal, že se jednalo pouze o marketingový trik. Studenty, které taková prezentace nalákala, později čekala nová realita.

Stane se dnes:

  • Proběhne setkání předsedů parlamentů členských zemí NATO
  • V Turecku se bude konat ustavující zasedání parlamentu po volbách
  • Funkce se ujme nový prezident Světové banky, americký podnikatel Ajay Banga